Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус
01/03/2024

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић присуствовала је свечаној церемонији организованој у Краљеву, поводом уручења сертификата о подршци пројектима пословне инфраструктуре у оквиру развојног програма ЕУ ПРО Плус. Град Ужице једна је од 20 награђених локалних самоурава, које ће средствима Европске уније реализовати пројекте пословне инфраструктуре. Заједничким средствима у износу од 906 хиљада долара биће реконструисана Водена кула на Старом граду.

Серификате, којима се потврђује реализација пројеката пословне инфраструктуре у 20 градова и општина уручила је министарка за Европске интеграције Тања Мишчевић, а свечаној церемонији присуствовао је и амбасадор Европске уније у Републици Србији, Емануеле Жиофре.

„Данас је уручено 20 сертификата за пројекте које Европска унија финансира кроз програм ЕУ ПРО Плус, а којих је из позива у позив све више, све су квалитетнији и одговарају све више на потребе свих грађана. Реч је о пројектима унапређења пословне инфраструктуре укупне вредности преко осам милиона евра, од чега је ЕУ уложила више од пет милиона, а локалне самоуправе учествују са значајним износом од скоро три милиона евра. Сви ти пројекти ће имати директне користи за око десет хиљада грађана ових 20 општина, тако што ће допринети бољем пословном окружењу, новим инвестицијама и бољем, задовољнијем и сигурнијем животу у Србији,”, рекла је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Како је министарка нагласила, процес европске интеграције је стратешки циљ наше државе зато што се кроз тај процес мења и наш правни систем и начин функционисања државе и друштва.

Министарка Мишчевић је поручила локалним самоуправама да стратешки припремају пројекте, узимајући у обзир укупне план развоја Србије. „Када се опредељујете за предлоге пројектата, важан је темељан рад на припреми пројектне документације како би техничко спровођење било по плану. Ту смо да вам у том послу помогнемо“, рекла је министарка изражавајући још једном велику захвалност Европској унији и државама чланицама ЕУ на развојној подршци коју пружају Србији.

„Наш заједнички рад и улагања подстичу економски развој, фокусирајући се на унапређење пословне инфраструктуре. Ови 20 пројеката ће донети конкретне резултати за привреду и грађане у будућности, кроз нове инвестиције и отварање нових радних места. Подржавамо локалне самоуправе у побољшању пословне и инвестиционе климе, јачању конкурентности на локалном нивоу, изјавио је амбасадор ЕУ у Србији, Емануеле Жиофре.

Пројекат реконструкције Водене куле на Старом граду ЕУ ПРО Плус подржаће са 387 хиљада долара, док је око 519 хиљада долара учешће града.