Завршена прва фаза радова на реконструкцији Зелене пијаце Липа
07/10/2019

Завршена прва фаза радова на реконструкцији Зелене пијаце Липа

Прва фаза реконструкције Зелене пијаце “Липа” је завршена, а подразумевала је изградњу главне зграде од око 600м2. У приземљу новог објекта на пијаци налази се 18 локала за издавање, а на спрату 12 канцеларија у које ће се преселити радници ЈКП“Биоктош“. Вредност радова за ову зграду је око 45,5 милиона динара.

Према речима градоначелника Ужица Тихомира Петковића пре неколико дана су отпочели радови у оквиру друге фазе која подразумева изградњу зграде од исто 600 м2, а која се налази преко пута изграђене главне зграде:

“Предвиђено је да у њој буде 41 локал за издавање, које планирамо да понудимо људима који користе простор на дну пијаце где су планиране фаст гараже, као и људима који користе локале на Бувљој пијаци “Међај”, који ће тако имати простор за свој рад и на тај начин ћемо решити дугогодишњи проблем корисника са те пијаце.”

“Вредност друге фазе радова је 38,4 милиона динара. Последња трећа фаза је планирана за идућу годину и ради се о покривању целе пијаце, постављању кровне конструкције до степеница према улазу у пијацу. До краја године се надамо да ћемо кренути са тендером за избор извођача за трећу фазу. Укупна вредност радова биће око 21 милион динара и 3 милиона је планирано за асфалтирање платоа испод тезги “, навео је Петковић.

“Град Ужице се поноси што је добар део наших предузећа финансијски стабилан. Тако је и сва средства за реализацију овог пројекта обезбедило је ЈКП “Биоктош“ захваљујући добром и рационалном пословању, а и политика Града Ужица је да се одриче дела добити јавних предузећа под условом да тај новац иде за инвестиције“, истакао је градоначелник и додао: “Очекујемо пре почетка лета да наша пијаца у Ужицу потпуно буде реконструисана, да имамо једну од најлепших и најмодернијих пијаца у окружењу. Реконструкцијом Зелене пијаце, град Ужице добија две нове локације, једна је где се сада налази ЈКП “Биоктош”, а друга је пијаца “Међај”, популарни “Бувљак”.”

Укупна вредност свих радова на пијаци је око 110 милиона динара

Мирјана Радивојчевић директорка Биоктоша истакла је да је Јавно комунално предузеће “Биоктош” старо предузеће, основано 1948. године и да је руководство предузећа задовољно што је успело да својим средствима уз помоћ Града сагради зграду и обезбеди простор за раднике управе предузећа: “До сада смо били у баракама, разним изнајмљеним просторима, ово је први пут за 70 година да ћемо добити своју зграду и простор за рад.”

“Хтела бих да се захвалим нашим корисницима на пијацу, који су имали стрпљења за све проблеме који су настали почетком реконструкције пијаце, јер је смањен простор на коме продају, има прашине што је последица реконструкције, а ЈКП “Биоктош” се труди да сваком од њих изађе у сусрет и нађе простор на коме ће моћи да продају своје производе”, навела је директорка Радивојчевић.

Усељење у новоизграђену зграду “Биоктоша” се планира након техничког пријема и добијања употребне дозволе. Реконструкцијом је предвиђено да Зелена пијаца “Липа” има укупно 59 локала за изнајмљивање.