Регистровано погоршање епидемиолошке ситуације у граду
04/11/2020

Регистровано погоршање епидемиолошке ситуације у граду

Данас је одржана 9. седница Градског штаба за ванредне ситуације на којој је разматрана актуелна епидемиолошка ситуација везана за корона вирус у нашем граду. Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић навела је да је на састанку разговарано са представницима релевантних здравствених установа у нашем граду: Завода за јавно здравље, Здравственог центра Ужице и Опште болница Ужице.

“Потврдили смо да је највећи ризик од заражавања – окупљање у затвореном простору, у ресторанима, кафићима, приватним прославама и зато је препорука Градског штаба за ванредне ситуације да у оваквим ситуацијама се води рачуна и да се сва та окупљања избегавају. Као један од закључака седнице је да је све већи број случајева сумњивих на ковид 19 у радним колективима. Исто тако велики број пацијената су асимтоматски тј пацијенти који немају никакве симптоме, а на крају се докаже да су позитивни. Из тог разлога Градски штаб још једном указује, у интересу грађана, да је најважније да избегавају ризична окупљања и да у свакој прилици, како у затвореном простору тако и на отвореном, носе заштитне маске и одржавају прописану дистанцу. Градски штаб подсећа на законску обавезу и одговорност послодаваца да прате здравствено стање запослених, да благоваремено реагују и у случају појаве симптома или сумњивих контаката, предузму се све мере коју су прописане.”

Градоначелница је навела да је Градски штаб разматрао и потребу за увођењем неких додатних мера које се тичу окупљања, скраћивања радног времена, али се дошло до закључка да у овом тренутку то ипак није неопходно.

“Градски штаб ће свакодневно пратити тренутну епидемиолошку ситуацију у граду Ужицу и на основу тога ћемо предлагати забране или одоговарајућа ограничења. Такође, Штаб је указао да у наредном периоду треба још више да појачамо инспекцијски надзор од стране рупубличких и локалних инспекција, полиције и комуналне милиције.”

Градски штаб за ванредне ситуације донео је и препоруку свим нашим суграђанима да све планиране јавне скупове, приватне скупове одложе до стабилизације епидемиолошке ситуације, а уколико морају бити одржани морају се поштовати све мере, односно да се носи заштитна маска и да се поштује физичка дистанција односно минимална удаљеност од 2 метра.

Појачати инспекцијски надзор од стране рупубличких и локалних инспекција, полиције и комуналне милиције

Према речима др Слободана Јовићевића директора Опште болнице Ужице тренутно у ужичкој болници има 89 хоспитализованих пацијаната који, или имају потврђено присуство корона вируса или су суспектни, односно чекају налаз тестирања.

“Сви ови пацијенти су смештени у Ковид болницу у кругу касарне, осим седам болесника који се налазе у интезивним негама у Општој болници Ужице, од којих је пет ковид позитивно и налазе се на неком од видова механичке вентилације.”

Директор је навео да су и два лекара заражена, и додао да у овом моменту ниједно дете није хоспитализовано као ковид позитивно.

Седница Штаба за ванредне ситуације

Александра Андрић епидемиолог из Завода за Јавно здравље Ужице наводи да је регистровано погоршање епидемиолошке ситуације на целом округу и да се бележи порост новооболелих особа од корона вируса.

“У септембру је тестирано око 150 лица из Ужица од којих је 17 било позитивно на корона вирус, у октобру је од око 200 тестираних, њих 63 било позитивно, а у новембру је до данас тестирано око 50 лица од којих је 38 ковид позитивно.”

Она наводи да се интезивно ради на истраживању контаката и да је то један од најважнијих елемената контроле ове епидемије.

“Сва лица која су била у контакту са позитивним особама дуже од 15 минута на удаљености краћој од 1,5 метара, а који нису користили личну заштитну опрему требали би да остану у кућној изолацији наредних 14 дана.”