Meђународни фестивал природе и традиције "Жестивал"
15/03/2017

Meђународни фестивал природе и традиције “Жестивал”

“Жестивал”је конциприан као привредно туристичка манифестација са мотом „ракија се не пије, већ дегустира“. Циљ ове манифестације је да допринесе очувању традиције, промоцији и пласману аутентичних, традиционалних производа нашег краја, међу којима су и воћне ракије.

Осим воћних ракија, на фестивалу излажу најеминентнији произвођачи и диструбутери пољопривредне механизације, опреме за справљање, складиштење и паковање ракија. Посетиоцима се представљају и произвођачи пратеће опреме као што су казани, дрвене, прохромске, стаклене и керамичке посуде, опреме за пчеларство, затим стари занати и типични производи попут меда, ужичке пршуте, лековитог биља, органске производње.

Од 2017. године саставни део Фестивала је и Боемско вече које се одржава у предвечерје изложбеног дела “Жестивала” где се уз тамбураше освеже сећања на времена када је кафана била институција, на ужичке кафане и боеме који су постали легенде.

Град Ужице у сарадњи са Регионалном привредном комором, Пословним клубом западне Србије, Регионалном развојном агенцијом Златибор, Пољопривредно саветодавном и стручном службом  Ужице, Туристичком организацијом Ужице и Туристичком организацијом регије западна Србија организјује ову манифестацију.

Време одржавања: август