Реализација 13 пројеката кроз програм "Удружимо се"
25/08/2023

Реализација 13 пројеката кроз програм “Удружимо се”

Ове године средствима у износу од 33 милиона динара финансираће се реализација 13 од укупно 25 пројеката, колико је пристигло у оквиру овогодишњег циклуса програма “Удружимо се”. Остали пројекти, како је истакао члан Градског већа Миодраг Петковић, биће делом финансирани из буџета за наредну годину, а делом кроз наредни циклус ужичког програма локалног партнерства “Удружимо се”.

Према Петковићевим речима важно је и драгоцено то што су се грађани одазвали у великом броју.

“Тих 25 предлога пројеката подржало је око 1000 суграђана и то је нама веома важна информација, јер основни циљ пројекта јесте учешће грађана у буџетским процесима и расподели буџетских средстава са једне и реализација пројеката које грађани предложе у њиховом непосредном окружењу, са друге стране. Ово нису у финансијском и грађевинском смислу велики пројекти, али су за нас све велики и значајни, јер представљају тежње и жеље наших грађана”.

Новине које су уведене ове године допринеле су да се средства равномерно расподеле у градске и сеоске месне заједнице али и да се припадници осетљивих група укључе са својим предлозима.

“Први део посла смо завршили и од 13 пројеката, 11 је из концепта на какав смо навикли, а 2 су пројекти осетљивих група. Један је везан за инфо пулт иза кога су стала сва наша удружења особа са инвалидитетом, други је пројекат рампе за прилаз особа са инвлаидитетом у “Првој основној школи краља Петра II”, а ових 11 односи се на спортска и дечија игралишта, уређење места за одмор, шеталишта. Имамо и занимљив пројекат који предвиђа изградњу полигона у дворишту Црвеног крста, где ће волонтери обављати своје активности и обучавати наше најмлађе суграђане везано за безбедност у саобраћају”.

Овогодшњи буџет износи 33 милиона динара, од чега су 20 милиона из градског буџета и 13 милиона кофинансирање од стране Швајцарске владе кроз програм који реализује “Хелветас”. Финансијска подршка за одобрене пројекте креће се у распону од једног до четири милиона динара, наглашава Петковић.

“Сада нас чека онај други део овог циклуса а то је реализација пројеката, чему ће претходити процес јавних набавки и ја верујем да ћемо до краја ове године свих 13 пројеката успешно реализовати. Желим такође да истакнем за ових 12 предлога који нису уврштени у овогодишњу реализацију, да су то нама веома важни пројекти, да ћемо их све још једном сагледати и да ћемо један део пројекта уврстити у буџет за наредну годину. Део пројеката који су били добри предлози, сигуран сам да ће имати шансу и могућност да буду финансирани кроз следећи циклус “Удружимо се”.

У оквиру овог програма, који је постао пример добре праксе за остале локалне самоуправе у претходном периоду радило се на око 40 локација. Неки пројекти су завршени до краја, а неки се у договору са грађанима раде у неколико фаза.