„Разговори о енергији“ приказали могућности уштеде енергије и еколошки савеснијег понашања
06/11/2019

„Разговори о енергији“ приказали могућности уштеде енергије и еколошки савеснијег понашања

Град Ужице један је од првих градова у Србији који се придружио међународној асоцијацији Европске енергетске награде (ЕЕА), признатом систему управљања квалитетом који подржава одрживо управљање енергијом у градовима широм Европе. У оквиру ангажовања Града Ужица у вези са ЕЕА, градски службеници су учествовали у серији интерактивних „разговора о енергији“ како би осмислили и промовисали еко смернице за свакодневно пословање и набавке.

Град Ужице од јануара 2018. године учествује у Пројекту енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији као један од четири српске пилот локалне самоуправе које су се укључиле у Европску енергетску награду. Ова награда је одраз перформанси за општине и градове чије су политике посебно посвећене ефикасном коришћењу енергије, заштити климе и обновљивих извора енергије.

Током „разговора о енергији“ одржаних 5. новембра 2019. године, око 30 запослених из Градске управе учествовало је у интерактивним радним сесијама и информисало се на презентацији о важности еколошког и климатског понашања и набавки. Предавач електро-инжењер Бора Обрадовић, који је и један од националних саветника за ЕЕА у Србији, информисао је присутне представнике Градске управе о изазовима са којима се суочавају српски градови у погледу климатских промена и енергетске транзиције. Господин Обрадовић је илустровао могућности еколошког понашања и набавки у областима грејања / вентилације, канцеларијске опреме, рециклажног папира, осветљења, исхране и коришћења ИТ опреме, те набавци средстава за чишћења и намештаја.

„Разговорима о енергији“ Град Ужице жели да подигне свест запослених о енергетским темама и представи своја поља деловања и уједно да укаже учесницима на начине путем којих у свакодневном животу могу да допринесу одрживом развоју града и својим понашањем буду добар пример за остале грађане.