Расписан тендер за израду пројекта за санацију писте на аеродрому Поникве
31/03/2021

Расписан тендер за израду пројекта за санацију писте на аеродрому Поникве

“Аеродроми Србије” расписали су тендер за израду пројектно-техничке документације за санацију полетно слетне стазе, окретнице, рулне стазе, основне стазе, система за одводњавање, кабловске канализације и изградњу рулне стазе и платформе на аеродрому Поникве.

Полетно-слетна стаза изграђена је 1983. године и дуга је 3085 метара са два предпоља и основном стазом. На северозападном прагу полетно-слетне стазе је изграђена окретница, а поред једног и другог краја прага, изграђене су платформе.

Како је наведено у пројектном задатку, прва фаза пројекта обухватиће санацију оштећених делова коловозне конструкције једног дела полетно-слетне стазе насталих током НАТО бомбардовања, док ће се у другој фази радити санација преосталог дела полетно-слетне и везне рулне стазе. Трећом фазом планирана је изградња коловозне конструкције рулне стазе и градња нове платформе.

Аеродром Поникве својевремено је изграђен за потребе војске Југославије. Током војне интервенције НАТО алијансе аеродром је у више наврата бомбардован, тако да је претрпео знатна оштећења. По завршетку војне интервенције делимично су санирана оштећења и омогућено је коришћење аеродрома са редукованом дужином полетно-слетне стазе од 2.200m.

У складу са програмом конверзије војних аеродрома у аеродроме за цивилну употребу, аеродром је 2010. године предат на управљање граду Ужицу, а од 2013. године се користи за обављање ваздушног саобраћаја за сопствене потребе.

Михајло Здравковић директор “Аеродрома Србије”, најавио је приликом недавне посете Ужицу да ће Влада Републике Србије у овој години уложити 300 милиона динара, како би цела писта у дужини од 3.087 метара била стављена у функцију. Такође, најавио је и изградњу нове стазе са платформом за паркирање два авиона.

Рок за подношење пријава по позиву за израду пројектно-техничке документације је 21. април 2021. године.