Радови са 26 Међународних колонија уметничке керамике Злакуса у Градској галерији Ужице
18/11/2022

Радови са 26 Међународних колонија уметничке керамике Злакуса у Градској галерији Ужице

У Градској галерији Ужице отворена је ретроспективна изложба уметничке керамике “Избор радова са 26 Међународних колонија уметничке керамике Злакуса”, ауторке Софије Бунарџић.

Према речима Софије Бунарџић, која је покренула колонију и која је више пута награђивана за свој рад и ту манифестацију изложбу чине изабрани радови настали током протеклих 26 година. Додаје, нада се да ће у будућности успети да дугогодишњи рад на овој теми обухвати и кроз својеврсну монографију.

“Жао ми је што нисам успела да напишем књигу, а не значи да нећу, о свим учесницима колоније и њиховим утисцима. Морам да кажем и да ми је посебно драго што је рад у оквиру колоније допринео  да овај стари занат доспе на листу УНЕСЦО-а, јер један од циљева био је да се обнови стари занат, продужи и оживи. Такође, важно је рећи и да ја нисам учествовала само као иницијатор и организатор већ и као уметник стварајући своја уметничка дела”.

“Спајати традицију и савремене тенденције у уметности увек је захтеван посао. Посебно када је реч о  старим занатима и техникама које захтевају аутентичне материјале и поступке израде. Захваљујући Софији Бунарџић, њеној упорности и посвећености сачуван је један стари занат и  оплемењен ауторским печатима учесника на Међународној колонији керамике Злакуса”, истакла је овом приликом градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Према њеним речима за поштовање је чињеница да колонија траје 26 година као и то да је више стотина уметника боравило у Злакуси и могло да се упозна са старим грнчарским занатом.

“На колонијама које су до сада одржане настало је хиљаде уметничких предмета, а најупечатљивији међу њима заслужују посебно место у нашем граду на коме ће историја колоније бити доступна свим посетиоцима Ужица и поштоваоцима уметности. Надамо се да ћемо у најскорије време успети да заокружимо ту причу отварањем Музеја керамике”.

Тај простор за излагање и депоновање радова насталих на “Међународној колонији уметничке керамике Злакуса” налази се у комплексу Градског културног центра и управо “Музеј керамике” један је од пројеката са којима град конкурише у оквиру програма Министарства културе “Престоница културе Србије 2024. године”.