Радови на реконструкцији и ревитализацији Старог града
24/07/2020

Радови на реконструкцији и ревитализацији Старог града

У току су радови на реконструкцији и ревитализацији Старог града, великог пројекта за који је новац обезбеђен од стране Министарства трговине туризма и телекомуникација, Министарствa културе и Града Ужица. Вредност прве фазе радова је 32 милиона динара, она подразумева обнову горњег града, изградњу куле и казамата са рекостукцијом цитаделе. Друга фаза се односи на пројекат даље конзервације средњег и дела доњег града са изградњом улазне капије, вредност тих радова је 11 милиона, а треће фазе која се односи на финалну конзервацију доњег града, 13 милиона динара. Четврта фаза се односи на реконструкцију средњег и доњег града за шта тек треба да се ради пројекат.

Према речима Руже Пенезић, координаторке за урбанизам и развој у ЈП “Ужице развој” на градилишту је више екипа истовремено и ради се на неколико локација.

“Тренутно усклађујемо динамику радова на средњем граду и на цитадели, консултујући колеге из Завода за заштиту споменика културе који врше конзерваторски надзор. Обнова горњег града подразумева обнову зидова тврђаве и главне куле која је по свом положају доминирала тврђавом, а као основ за обнову користи се документација из 1737. године из Бечких архива. Начин зидања и облагања зидова мора бити веран том периоду.”

“Користимо зеолит који је материјал вулканског порекла и садржи у себи одређену хидрауличност која подразумева чврстоћу материјала и водонепропустост и јако се води рачуна да се не користи цемент као материјал, и то сиви цемент, већ у одређеној размери бели цемент који даје специфичан изглед, а и аутентичност читавом овом комплексу” – навела је Пенезић.

У следећим фазама предвиђена је конзервација доњег града, истраживање водене куле као и успостављање бројних садржаја за посетиоце. То подразумева одређене поставке, историјске, одређене мултумедијалне промоције, оно што ће дати на атрактивности Старог града и коришћењу утврђења који је један од ретких у Србији.

Пенезићева истиче да се доста радило на безбедности, првенствено радника, али и пролазника, због великих ризика који са собом носе радови који се тренутно изводе на Старом граду.

“Рађено је испитивање и једне и друге скеле које се налазе на самој кули и цитадели, имамо потребне стручне анализе о њиховој стабилности. Јако је важно стрпљење наших суграђана како би у наредним данима могли да завршимо ревитализацију доњег града, а то подразумева обазривост, поштовање постављених упозорења, јер је реч о великој количини камена који би могао да повреди неког од пролазника.

Реконструкција ужичког Старог града, један је од већих пројеката који ће када се заврши допринети развоју туризма у граду, а Ужичани ће добити још једну локацију којом ће моћи да се поносе како они који у њему данас живе тако и генерације које тек долазе.

Извор: ТВ5/Град Ужице