Радници Дечијег одмаралишта Златибор прераспоређени у друге установе и јавна предузећа
12/11/2020

Радници Дечијег одмаралишта Златибор прераспоређени у друге установе и јавна предузећа

Епидемија корона вируса отежала је функционисање свих правних субјеката у свету, па и у Србији и Ужицу, али међу онима који су највише погођени свакако су сви којима је основна делатност туризам.

Установа Дечије одмаралиште Златибор, чији је оснивач Град Ужице, од почетка епидемије је у врло тешком положају. Ово одмаралиште се бави дечијим туризмом, а по препоруци Министарства просвете обустављене су рекреативне наставе, зимовања, летовања, спортски кампови. Из тог разлога Дечије одмаралиште Златибор, које се финансира тржишто, односно није на буџету Града, дошло је у веома назавидну ситуацију.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и директор установе Дечије одмаралиште Златибор Владан Цупарић

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић навела је да је Град Ужице предузео неопходне радње да радници Одмаралишта не остану без посла.

“Уз сагласност свих запослених, синдиката, донели смо одлуку да 23 радника из Дечијег одмаралишта Златибор прерасподелимо у друга јавна предузећа и установе чији је оснивач Град, све са једним циљем да радници не остану без посла и да према томе које су стручне спреме заузму радно место у другом јавном предузећу или установи. Ово је пример добре праксе и поштовање одлуке Владе Србије да ниједан радник не остане без посла за време пандемије корона вируса.”

Директор установе Дечије одмаралиште Златибор Владан Цупарић

Директор Дечијег одмаралишта Златибор Владан Цупарић захвалио се градоначелници, Градској управи и свим директорима коју су безрезервно изашли у сусрет и дали подршку Дечјем одмаралишту у овом тешком тренутку, што су све запослене збринули и на један веома леп начин прихватили.

„Налазимо се у јако тешкој ситуацију, назапамћеној, која је пореметила наше пословање, али се надамо да ћемо већ идуће године бити у могућности да поново почнемо да радимо, организујемо дочеке деце, да радимо школски туризам и да ћемо бити у могућности свима да се захвалимо и узвратимо добрим гестом.”

Цупарић је рекао и да је један део менаџмента Дечјег одмаралишта, односно директор и шеф речуноводства нису распоређени, јер неко мора да остане у Установи, пошто треба урадити завршни рачун и План и програм пословања за наредну годину.

Председник синдиката установе Дечије одмаралиште Златибор Зоран Станојчића

Према речима председника синдиката установе Дечије одмаралиште Златибор Зорана Станојчића идеја за привремено премештање запослених по јавним предузећима и установама дошла је од руководства и синдиката Дечијег одмаралишта Златибор у договору са Градом.

„Одмаралиште је дошло у једну назавидну ситуацију због пандемије корона вируса где су запослени остали без посла. Договором и уз велику помоћ градског руководства на челу са градоначелницом, са којом је синдикат и руководство одмаралишта имало састанак, нашли смо једно решење где су запослени Установе привремено добили радна места док се ова ситуација са корона вирусом не заврши. Колеге које су распоређене по јавним предузећима и установама лепо су се уклопили у нове средине. Захвални смо свима који су изашли у сусрет и нашли могућност да приме 23 колега, само је пар људи остало нераспоређено, али с обзиром на број које је запослен то је добро. Колеге више не размишљају о личном дохотку и надамо се да ова ситуација са вирусом неће дуго трајати. Нама запосленима није била намера да седимо и чекамо плату, већ да будемо корисни друштву и да нашу плату зарадимо.“

Слађана Сокић, куварица у Дечјем одмаралишту Златибор која је прераспоређена у Предшколску установу Ужице

Слађана Сокић, запослена у Дечјем одмаралишту Златибор истакла је да се сви прилагођавају новонасталој ситуацији, да су их колеге у Предшколској установи лепо прихватиле.

„Мало је другачије у односу на Дечије одмаралиште Златибор, али се сналазимо. Захвалили би се Граду Ужицу, руководству што су нам омогућили да радимо, нисмо остали без посла и надамо се да ће ова ситуација са вирусом што пре проћи.“