Пуштена у рад пумпна станица у систему "Старо Доварје"
01/11/2021

Пуштена у рад пумпна станица у систему “Старо Доварје”

Данас је пуштена у рад нова пумпна станица у систему “Старо Доварје”. Ова пумпна станица омогућава стабилност у водоснабдевању 50 % високе зоне и омогућава лакшу реконструкцију високе зоне. Значајно смањује број угрожених потрошача при хаваријама цевовода високe зонe и омогућава у перспективи формирање кружног тока Церовића брдо-Доварје -Капетановина-Глуваћи-Пора -Церовића брдо. Цео овај систем је изграђен у последње 3 године, а вредност изведених радова је око 40 милиона динара.

Према речима Срђана Недељковића градског већника за јавна предузећа, реконструкција градске водоводне мреже и замена дотрајалих водоводних линија један је од највећих приоритета градског руководства.

“Град Ужице заједно са ЈКП “Водовод”, који се своје стране даје стручне предлоге, учинили су све у претходном периоду да грађанима Ужица омогуће сигурно водоснабдевање. Један од таквих пројеката којим ће грађани Крчагова, корисници високе зоне, Здравствени центар решити проблем водоснабдевања, јесте пројекат којим се реконструише резервоар “Старо Доварје”, који није у функцији претходних 30 година, као и изградња нове пумпне станице. Град Ужице је у претходне три године уложио око 40 милиона динара у завршетак ових радова.”

Душко Љујић директор ЈКП “Водовод” истакао је да се на локацији “Старо Доварје” радила пумпна станица за препумпавање воде из ниске зоне у високу зону, као и да се у ту сврху урадила реконструкција резервоара који није био у функцији 30 година чиме се добило 700 m3 корисне запремине.

“Одрадили смо цевовод са превоја на Доварју из Улице Димитрија Туцовића до пумпне станице и цевовод од пумпне станице до резервоара Капетановина који је на високој зони. Покушавамо да смањимо проблеме који изазивају хаварије високе зоне ка грађанима Крчагова, целе Лужничке долине и високих делова Градске општине Севојно. Уколико се деси проблем на високој зони, сада више од пола високе зоне снабдевамо са овог резервоара и са ове пумпне станице.”

По речима Љујића гравитацијом добијамо воду са Живковића врела и ту воду можемо да испумпамо на резервоар Капетановину и све остале резевоаре који се снабдевају са тог потеза.

“Ово нам омогућава много једноставнију и лакшу реконструкцију високе зоне јер приликом реконструкције високе зоне, свакако ће долазити до прекида у водоснабдевању, самим тим укључењем овог система у систем водоснабдевања смањујемо проблем на пола. Реконструкцијом цевовода смањиће се број грађана који су имали проблеме током хаварија. Ово нам омогућава да воду са резервоара Капетановине вратимо на резервоар Пора, а самим тим Церовића брдо. Затварамо један “кружни ток” где ћемо са манипулацијом вентилима допремати воду из жељеног правца. Где год да се деси хаварија биће то локализовано на најмању могућу деоницу. Овај систем ће бити веома користан за наредни период” рекао је Љујић.