Пуна родна равноправност у Србији 21. века
08/03/2021

Пуна родна равноправност у Србији 21. века

Градоначелнице и председнице општина у Србији , међу којима је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић,  потписале су Повељу женске солидарности, којом су се обавезале да ће без обзира на своју партијску припадност сарађивати и заједнички деловати у циљу достизања пуне родне равноправности у Србији 21. века.

Потписивање ове повеље је први корак у оснивању Мреже градоначелница и председница општина у Србији, која је покренута на иницијативу министарке државне управе и локалне самоуправе, Марије Обрадовић, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

По речима министарке Марије Обрадовић ово је нови тренутак у историји, јер никада у Србији нисмо имали 22 градоначелнице и председнице општина. Она је навела да је Министарство, уз подршку УНДП-а, окупило ове даме које воде градове и општине са циљем да се упознају, али и да схвате да имају сестринску подршку и позвала их на повезивање и размену искустава.

“Потписивањем Повеље женске солидарности, жене на челу локалних самоуправа у Србији потврдиле су спремност да делују солидарно, одлучно и храбро, и да својим примером подстакну друге жене у јавном и политичком животу на удруживање и буду узор будућим генерацијама жена” , каже др Јелена Раковић Радивојевић градоначелница Ужица.

Циљ овог окупљања је међусобно повезивање и размена искустава жена које су изабране на функције градоначелница и председница општина, којих је у Србији 22, како би се одредили даљи кораци у њиховој међусобној сарадњи, и прецизирао вид подршке који им је најпотребнији да би превазишле изазове у својим локалним срединама.