Први ужички џез фестивал од 28. до 30. јуна
24/06/2022

Први ужички џез фестивал од 28. до 30. јуна

Од 28. до 30. јуна, у организацији Удружења љубитеља џеза “Jazzere” у Ужицу ће бити организован први џез фестивал “BAZZUM”. Тако ће се Ужице наћи у друштву још 15 градова у Србији који афирмишу “класичну музику савременог доба” која обједињује најбоље из свих музичких праваца, са нагласком на импровизацији и виртуозности извођача.

Захваљујући покровитељству града Ужица и подршци ужичких привредника који су препознали да је ствар престижа, међу културне манифастије уврстити и џез фестивал, ове године љубитељи музике у којој је „толико тога суптилног да се нотама не може записати, ни речима објаснити“, биће у прилици да у Народном позоришту чују: Hot Club of Belgrade, квартете Владимир Маричић, Драган Ћалина, Иван Радивојевић, Nax Kochetov квартет и Сања Марковић септет.

Удружење љубитеља џеза у Ужицу, основано 1993. године, дуго година је окупљало истинске заљубљенике у џез музику, верујући да наш град има потенцијал и публику која заслужује празник џеза, фестивал који ће у Ужице довести врхунске музичаре који ће публици приуштити незаборавне џез тренутке. Према речима Радише Селаковића генералног менаџера фестивала, џез фестивали имају вишеструке бенефите за цело друштво.

“Поред тога што су веома посећени у целом свету од стране пословне, политичке и друштвене елите, џез фестивал побољшава уметнички мени у једном граду. Поред позоришног фестивала, “Суве игле”, Међународне колоније керамике ово ће бити још један уметнички догађај највишег ранга. Такође овај џез фестивал би требао да буде фестивал који ће дати корист и привреди у оном делу који се односи на туризам. Трећи, можда и најважнији бенефит је едукативни, јер са великим задовољством могу да најавим да је Средња музичка школа у Ужицу поднела акредитацију катедре за џез”.

“Проценили смо да Ужице, али и читав наш крај заслужују да се боље упознају са овом музиком и дометима врхунских џез музичара, уметника који,  како неки од њих кажу, промовишу музику у покрету, музику у којој је промена једина константа , с обзиром да је познато да је реч о музици која изнад свега уважава креативне слободе и импровизације”, каже Ратко Трмчић члан Градског већа.

“Верујем да ће фестивал допринети популаризацији музике која то у сваком погледу заслужује. Сигуран сам да ће се многи изненадити и репертоаром и начином извођења најотвореније форме музике и њеном компатибилошћу са музичким правцима који су ближи широким народним масама. Желео бих да позовем суграђане да 28. 29. и 30. јуна  дођу у Народно позориште  и присуствују концертима на првом џез фестивалу у нашем граду”.

Мирослав Николић потпредседник Удружења љубитеља џеза које ће наредне године обележити 30 година постојања, изразио је велико задовољство, јер ће како је истакао Ужице коначно добити фестивал какав заслужује.

“Ми као удружење постојимо готово три деценије, али ово је круна наше активности. Оно што бих ја волео је да се што више младих људи укључује у њих и уколико у позоришту видимо доста младих људи, то ће бити знак да смо у потпуности успели”.

БАЗЗУМ – џез фестивал у Ужицу најавиће концерт  “Jazz blanse” и”Jazz Republik” бендова у понедељак 27. јуна, на Градском тргу у Ужицу.

У пратећем програму фестивала планирано је отварање изложбе слика на тему џеза Драгана Нешића и промоција књиге “Jazz face” Воје Пантића у Градском културном центру . Владимир Маричић одржаће  “Workshoop” радионицу у Свечаној сали Градске куће, а у Народној библиотеци Ужице биће отворен легат Жарка Петровића.