Први уговор о куповини сеоске куће уз подршку државе на територији града Ужица
12/11/2021

Први уговор о куповини сеоске куће уз подршку државе на територији града Ужица

Данас је потписан први уговор о куповини сеоске куће, уз подршку Министарства за бригу о селу, на територији Града Ужица. Овим уговором Јелена Илић остварила је право на куповину сеоске куће уз подршку Министарства за бригу о селу. Реч је о бесповратним средствима у износу од 1.173.370,00 динара, а уговор је у име града потписала градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

Јелена Илић из Ужица успела је да адекватно одгoвори свим условима конкурса Министарства за бригу о селу за куповину сеоске куће уз подршку државе, а по речима њеног супруга Владимира Илића то није било нимало лако, али се како истиче упорност исплатила.

“Потписали смо уговор за куповину сеоске куће са окућницом и нама то доста значи. У питању је кућа у МЗ Стапари где већ имамо пољопривредно земљиште тако да је наша прича сада заокружена. Требало је прикупити доста документације али смо уз огромну помоћ локaлне самоуправе и њених службеника успели да прикупимо све што је неопходно и на време предамо докуметацију. Сада нам је много лакше јер смо решили стамбени проблем, а новац који смо планирали за изградњу куће сада можемо да уложимо у развој сеоског туризма. Дугујемо велику захвалност Граду и Министарству и надамо се да ћемо њихову подршку имати и у наредном периоду”.

“Данас можемо да изразимо задовољство што је потписан уговор за куповину прве сеоске куће на територији Града Ужица уз подршку Министарства за бригу о селу. Истовремено, жао нам је што ових уговора нема више, али смо сигурни да ће их у наредном периоду бити с обзиром на интересовање које су млади брачни парови показали”, истакла је после потписивања градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Уз захвалност Министарству за бригу о селу, градоначелница подсећа да је град њихову подршку имао и приликом организације “Михољских сусрета села”, у виду 500 хиљада динара бесповратних средстава.

“Сви ми имамо исти циљ, да село вратимо на место које му припада. Радимо на томе да обезбедимо што боље услове за живот на селу кроз изградњу неопходне инфраструктуре, очување школа, отварање вртића и обезбеђивање додатних културних, спортских и осталих садржаја које имају и наши суграђани који живе у граду. Знамо да то није лак задатак, јер годинама се из села одлазило, али нас радују овакви и слични програми који ће помоћи да се у селу остаје и враћа”, додаје градоначелница.

Подсетимо, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци животне доби до 45 година, за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази било где у Србији, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима. Уредбом Владе Републике Србије предвиђено је 1,2 милиона динара као максималан износ за једну сеоску кућу са окућницом.