Први пут у Ужицу Фестивал хорскe музике
22/03/2023

Први пут у Ужицу Фестивал хорскe музике

У Свечаној сали Градске куће у петак 24. суботу 25. марта и у понедељак 27. марта одржаће се тродневни фестивал хорског певања под називом “Музиком кроз генерације”. Овај фестивал у Ужицу се организује први пут, а у сусрет манифестацији “Ужице, престоница културе Србије 2024. године”.

Организтори првог фестивала хорског певања су Градски културни центар и Музичка школа “Војислав Лале Стефановић” уз покровитељство града, који је обезбедио финансијску подршку.

“Задовољство ми је што могу да најавим једну овакву манифестацију у нашем граду и што ће у њој учествовати један од најеминентнијих хорова у Србији, Академски хор “Колегијум Музикум”. Град Ужице као и увек пружа подршку оваквим манифестацијама и ја желим да позовем све наше суграђане да дођу и уживају у њиховим, али и наступима осталих учесника”, рекао је члан Градског већа Ратко Трмчић.

Директор Градског културног центра Филип Баралић истиче да поред хора “Колегијум музикум” на фестивалу наступа и мушки ансамбл “Канон” из Крагујевца, као и хор Музичке школе “Војислав Лале Стефановић”.

“Сам назив фестивала “Музиком кроз генерације” симболизује дружење и размену искустава учесника који су на различитим образовним нивоима”, каже директор Градског културног центра, Филип Баралић.

Према његовим речима, биће ово сјајна увертира за наредну годину у којој ће Ужице понети титулу престонице културе Србије, али и сјајна прилика за ученике наше Музичке школе да током отворене пробе Академског хора присуствују радионицама које ће водити диригент Драгана Јовановић.

Професорка Музичке школе “Војислав Лале Стефановић” Марина Шапоњић најавила је наступ хора школе за понедељак 27. март.

“У петак ће наступити ансамбл Канон, који чине музички педагози и репертоар ће им чинити духовна и световна музика. Тада ће наступити и трио наших професорки из школе. У суботу ће наступити Колегијум музикум, који ће изводити дела савремених композитора, а у понедељак ће наступити хор школе Војислав Лале Стефановић“ а исте вечери наступиће и Сара Матовић, суграђанка за коју се скупљају средства за одлазак на студије у Енглеску.