Промоција књиге "Капетанов (к)рај"
08/11/2021

Промоција књиге “Капетанов (к)рај”

У оквиру пратећег прогрма XXVI ЈПФ у Народној библиотеци Ужице приређена је промоција књиге “Капетанов (к)рај”, Александра Лала Милосављевића.

“Одувек су књижевност и позориште били међусобно испреплетани а ту везу неодвојиво допуњују и библиотеке. Осим што делимо исте културне вредности, Народна библиотека Ужице и ужичко позориште имају посебан комшијски однос. Управо ових дана док траје Југословенски позоришни фестивал ми смо на заједничком задатку. Велико ми је задовољство што се део позоришта за време трајања овог великог фестивала преселио у библиотеку. Промоција књиге Капетанов крај Александра Лала Милосављевића, савршено осликава синергију ове две установе. Управо, Александар Лале Милосављевић представља симбол и библиотеке и позоришта, истакла је у свом обраћању присутнима директорка Народне библотеке Ужице Душица Мурић.

Она је подсетила да је Александар Лале Милосављевић добро познат не само  ужичкој, већ и широј културној јавности као дугогодишњи управник и драматург у Народном позоришту у Ужицу и уредник у издавачком центру „Кадињача“. Познат је по својим књигама као што су “Под ђавољом стеном град”, “Стена на Пори”, “Кућа за јунаке”, “Љубав у Ужицу”, “Усуд ратника”, али и  по приређивачком раду, многобројним критикама, есејима, драматизацијама.

И ова књига, како сам аутор каже озбиљно је штиво, које може прерасти у роман.

“Књига “Капетанов (к)рај” бави се нашим избеглицама у време другог светског рата и њиховим судбинама, а могуће је да ће се појављивати још неке књиге из периода мог бављења драмом. Имало би се шта писати, али и поред силних мотива који ме покрећу, снаге све мање има. Ипак не жалим се, јер имам пристојне године”, каже Милосављевић.

Петар Арбутина, књижевни критичар ово дело оценио је као књигу сатворену од књижевности за књижевност.

“Ти цитати које на један врло вешт начин аутор убацује у своју причу јесу уствари једна велика ода књижевности”, рекао је између осталог Арбутина.

Александар Лале Милосављевић је добитник више награда и признања: плакете “Орфеј” за допринос позоришној уметности, три златне плакете “Јоаким Вујић”, златне значке Културно просветне заједнице Србије и прве награде “Драгојло Дудић” за роман Кућа за јунаке, одликован је Орденом рада са сребрним венцем, а недавно је добио и највише градско признање Повељу града Ужица.