Пројектна документација за изградњу ауто-пута Пожега–Котроман готова до краја године
24/02/2020

Пројектна документација за изградњу ауто-пута Пожега–Котроман готова до краја године

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се с новим министром комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војином Митровићем и са њим разговарала о заједничким инфраструктурним пројектима у области друмског и железничког саобраћаја.

Зорана Михајловић је након састанка са министром за транспорт и комуникације БиХ Војином Митровићем пренела новинарима да је састанак био врло успешан и да је договорено да се већ наредне седмице формира оперативни тим за реализацију заједничких пројеката.

“Разговарали смо о изградњи ауто-пута од Београда до Сарајева, не само о деоници Сремска Рача – Kузмин, која тече по договореној динамици, већ и о другом прстену од Пожеге до Kотромана. Пројектна документација за градњу деонице Пожега–Котроман биће завршена ове године, а радови би могли да почну 2021″, најавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Такође, било је речи о железничкој вези и потенцијалним правцима реконструкције пруга, али и о мосту Љубовија-Братунац, преко ког ћемо најкасније почетком следеће године ићи новим граничним прелазом”, рекла је она.

Михајловићева је додала да је на састанку било речи и о реконструкцији 11 мостова између две државе, те да је Србија определила буџет за шест мостова.

“Пуно је посла пред нама. Инфраструктура повезује људе и нама је важно да повежемо наш народ са обе стране Дрине, да живе боље и да лакше комуницирају. Показаћемо грађанима да можемо добро и успешно да сарађујемо, увек сте добродошли у Влади Србије”, поручила је Михајловићева.

Министар БиХ Војин Митровић рекао је да је ово његова прва међународна посета и прво министарство које га је угостило, те захвалио председнику Србије Александру Вучићу и српској влади, који су у претходном периоду урадили много за Републику Српску, а тиме и за БиХ.

“Хвала вам на помоћи, која до сада износи 30 милиона евра. Данас смо разговарали о важним инфраструктурним пројектима, како о новом ауто-путу од Београда до Сарајева, тако и о сарадњи у железничком саобраћају. Захвални смо вам што сте прихватили да финансирате мост преко Саве, који ће спајати наш народ и две државе”, рекао је он.