Пројекција концерта: The Freddie Mercury / Queen +
12/04/2022

Пројекција концерта: The Freddie Mercury / Queen +

Поводом 30 година од концерта одржаног у част Фредија Меркјурија, под називом “За свест о СИДИ”, Градски културни центар припремио је ремастеризовану пројекцију у full HD формату. Пројекција концерта је у среду, 20. априла са почетком од 20 часова. Улаз је бесплатан.


Овај антологијски концерт је одржан на Ускршњи понедељак, 20. априла 1992. године на стадиону Вембли у Лондону. Концерт је за телевизију продуцирао Реј Бурдис, у режији Дејвида Малета и емитован уживо на телевизији и радију у 76 земаља широм света, са публиком од милијарду људи. Концерт је био омаж водећем певачу Queen-a, Фредију Меркјурију, који је преминуо од АИДС-а 24. новембра 1991. Приход од концерта је искоришћен за покретање Mercuri Phoenix Trust-a, добротворне организације за борбу против сиде.

Након смрти Фредија Меркјурија 24. новембра 1991. од АИДС-а, преостали чланови групе Queen (Џон Дикон, Брајан Меј и Роџер Тејлор) дошли су заједно са својим менаџером, Џимом Бичем, на идеју да организују концерт како би прославили живот и наслеђе Меркјурија и да се прикупи новац за истраживање АИДС-а и прошири свест о тој болести. На церемонији доделе БРИТ награда 1992, Меј и Тејлор су објавили планове за концерт. Када су карте коначно пуштене у продају, свих 72.000 карата је распродато за само три сата, иако није најављен ниједан извођач осим преосталих чланова Queen-а.