Пројекција филма "Америка против Ленона"
02/12/2020

Пројекција филма “Америка против Ленона”

Пројекција филма “Америка против Ленона” биће одржана у Градском културном центру у уторак 08. децембра у 15 часова. Улаз на пројекцију је слободан.

Филм почиње неколико недеља пред Божић 1971, када се Ленон увелико дружи са разним ‘радикалним елементима’ и од планетарне поп иконе трансформише у предводника мировног покрета који заговара окончање рата у Вијетнаму. Његове изјаве, јавне наступе, концерте и антиратне перформансе прати Бела кућа са председником Никсоном на челу и, наравно, ФБИ. Тако настаје ‘досије Ленон’, јер – како у филму каже Гордон Лиди, агент озлоглашене Хуверове службе, ‘он је био важна особа и зато су његове активности праћене’. Истина је, заправо, да су се приближавали избори и да су протестни маршеви које су на њујоршким улицама предводили Џон и Јоко представљали озбиљну опасност за Никсонов нови мандат који је био неизвестан управо због нарастајућег отпора према председниковој агресивној реторици и ратним дејствима у Вијетнаму (ко је поменуо Буша?!).

“Америку против Џона Ленона” требало би најпре да погледају генерације које нису имале привилегију да одрастају уз музику ‘Битлса’, они који су се родили године када је Џон Ленон убијен, а који су музички укус и животне ставове формирали током турбулентних деведесетих. Њима се пружа прилика да открију зашто је ‘Дајмо шансу миру’ много више од једног певљивог рефрена, као и да постану свесни величине али и цене друштвеног ангажмана данас актуелних уметника.

Током трајања пројекције публика је у обавези да се придржава свих прописаних мера заштите (ношење заштитних маски, одржавање дистанце, употреба дезинфекционих средстава).