Програм враћање живота у напуштеним сеоским домаћинствима
06/07/2021

Програм враћање живота у напуштеним сеоским домаћинствима

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић одржао је састанак са представницима јединица локалних самоуправа, на коме је присуствовао помоћник градоначелнице за популациону политику Мирјана Радивојчевић, поводом недавно усвојеног Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

„Ово је мисија – надстраначка, надполитичка, наднационална. Мисија иза које стоје највећи ауторитети ове земље и ове нације –  Српска православна црква, све верске заједнице, Српска академија наука и уметности и кључна институција ове, као и сваке друге земље, институција председника Републике“ изјавио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу на радном састанку са челним људима свих јединица локалних самоуправа са територије Републике Србије.

„Сви заједно, са представницима локалних самоуправа, крећемо у један изузетно важан посао – враћање живота у напуштена сеоска домаћинства. Ова мисија ће трајати. Ја се надам да ће ово што отпочињемо, радити и генерације после нас, а циљ је један једини – вратити живот у села Србије. Ако живе села Србије живеће и Србија.“ рекао је Кркобабић.

Министарство за бригу о селу предложило је, а Влада Србије у јуну ове године, донела „Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину.“

Програмом је предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Председник академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић био је децидиран „Српска академија наука и уметности пружа безрезервну и снажну подршку. Наша порука је сажета у три речи- знање, знање и знање, а све у служби препорода села Србије.“

Спровођење овог Програма је од националног значаја, примењује се на читавој територији Републике Србије и за његову реализацију од посебне важности је ангажовање јединица локалних самоуправа.

Према подацима Академијског одбора за село у Србији има 200.000 празних кућа – 150.000 кућа чији је власник познат и 50.000 кућа којима се не зна власник.

За овај програм опредељено је пола милијарде динара, а средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава – до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Извор:mbs.gov.rs