Проглашена ванредна ситуација на територији града Ужица
23/11/2020

Проглашена ванредна ситуација на територији града Ужица

САОПШТЕЊЕ

 

На предлог Градског штаба за ванредне ситуације градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић донела je одлуку о проглашењу ванредне ситуације  на територији града Ужица због потребе предузимања појачаних мера на спречавању интензивнијег ширења корона вируса.

Према извештају Завода за јавно здравље Ужице од почетка новембра месеца до сада на Златиборском округу је тестирано 3.576 лица од чега је њих 1.525 било позитивно. У истом периоду у Ужицу је од тестираних 998 грађана корона вирус потврђен код 426 особа. У Општој болници у Ужицу смештено је 165 пацијената са подручја Златиборског округа, од чега је у Привременој ковид болници у Касарни њих 133. На интензивној нези је 12 пацијената, од којих је 11 на респиратору.  Уочава се тренд повећања пријема пацијената којима је потребно болничко лечење. Према извештају Дома здравља Ужице број лица која се јављају у COVID амбуланту се повећава.

Град Ужице карактерише  висок ризик од ширења респираторних инфекција, који је  у случају корона вируса посебно изражен. Кретање епидемије у окружењу и Републици Србији указује да је неопходно предузети додатне мере и извршити ангажовање додатних капацитета у циљу смањења последица од епидемије.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је данас наредбу о спровођењу мера на територији града Ужица. Највећим делом оне се односе на мере које треба да предузму органи управе, установе и јавна предузећа како би се обезбедило њихово несметано функционисање, као и на ангажовање додатних средстава да би се предупредиле тешке последице ковид инфекције.

Привредни субјекти и грађани града Ужица у предходном периоду су се у значајној мери придржавали прописаних мера што је допринело да се обим инфекције умањи.

Од посебног значаја је да у предстојећем периоду сви заједно учинимо додатни напор да се доследно спроводе противепидемијске мере.

Градски штаб за сада није прописивао посебне мере према привредним субјектима и грађанима с обзиром да су мере Владе Републике Србије обухватне и за сада довољне.

Подсећамо да у време ванредне ситуације важе следеће мере, забране и ограничења:

– забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите,

– у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите,

– у свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра,

– забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација, осим утакмица и тренинга у складу са мерама прописаним од стране спортских савеза – док трају такмичења,

– прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова,

– пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања,

– у јавном превозу уз обавезно ношење заштитних маски, обавезно је редовно проветравање и дезинфекција возила,

– такси превозници су дужни да врше дезинфекцију возила као и да путнике не превозе на предњем седишту у возилу.

– забрана  коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара

– обавезно спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда,

– обавезно спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице)

– честа дезинфекција свих јавних објеката

– препорука управницима стамбених зграда да се најмање једанпут дневно врши дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама на којима се остварује највећи контакт (улази у зграду, простори испред лифтова, лифтови, степенишни рукохвати, кваке на улазним вратима, улазна врата и др.)

– што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава примерено условима ниских температура.

– ограничење радног времена објеката у складу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 :

Градски штаб за ванредне ситуације ће дневно пратити епидемиолошку ситуацију и ефекте мера надлежних органа и по потреби предлагати додатне мере.

 

У Ужицу, 23.11.2020.године

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ