Приводе се крају радови на реализацији пројеката у оквиру програма "Удружимо се"
16/04/2021

Приводе се крају радови на реализацији пројеката у оквиру програма “Удружимо се”

Приводе се крају радови започети прошле године на 18 пројеката у оквиру Ужичког програма локалног партнерства „Удружимо се“.

“Од саме ситуације на терену зависи и рок за завршетак радова, али оно што је најважније је да се целокупан посао одради квалитетно и до краја”, каже Миодраг Петковић члан Градског већа за буџет и финансије.

Он подсећа да је цео концепт започет 2019. године са буџетом од 5 милиона динара када је подржано 12 иницијатива суграђана за уређење јавних површина у њиховом непосредном окружењу. Прошле године од укупно 31 пријаве, кренуло се у реализацију 18 пројеката уређења јавних површина.

Миодраг Петковић члан Градског већа за буџет и финансије

„Важно је истаћи да се цео концепт заснива на идејама и предлозима наших грађана, све се финансира средствима из буџета Града и то по основу пореза на имовину. Прошле године смо на располагању имали 14,5 милиона динара, 10 милиона динара је од пореза на имовину – градских средстава, а 4,5 милиона динара смо добили подршку у оквиру програма Реформа пореза на имовину од стране Швајцарске владе.”

Кроз програм „Удружимо се“ мештани улице Ристе Тешића на Доварју ће добити пешачку стазу и пратећи мобилијар.

„Очекујемо да ће комплетни радови, вредни око милиона динара, бити завршени до понедељка. Извршен је ископ, насута подлога и сада је у току асфалтирање пешачке стазе у дужини од 210м. Гледали смо да се сви радови ураде квалитетно, постојеће зеленило и дрвеће нисмо дирали, а поред стазе биће постављене клупе и пратећи мобилијар”,  истиче Никола Максимовић директор ЈП Ужице развој.

Никола Максимовић директор ЈП Ужице развој

По његовим речима у оквиру програма “Удружимо се” наредних дана очекује се завршетак још једне пешачке стазе у Севојну, као и завршетак игралишта на Забучју,  где ће се поставити мултифункционалне справе. Тим радовима биће комлетирани сви пројекти који су планирани у оквиру акције „Удружимо се“ за прошлу годину.

„Кроз овај пројекат хтели смо да парку вратимо некадашњи изглед са клупама и трим стазама“, каже Весна Стјеповић потписница иницијативе за учешће у пројекту.

А да је ово добар пример успешне сарадње између Града, станара Улице Ристе Тешића и великог броја грађана потврђује и Весна Аћимовић Пантић.

„Окупили смо се, удружили, ујединили, организовали, све нас је спојио исти циљ, а то је очување парка на Доварју. Трудићемо се да улепшамо овај простор, у плану имамо и израду мурала на једном потпорном зиду који већ постоји, као и сађење разних садница цвећа и уређење екстеријера. Надамо се да ћемо и у будућности наставити сарадњу са грађанима и градском управом.”

Весна Аћимовић Пантић, потписница иницијативе за учешће у пројекту

Овогодишњи позив биће расписан крајем маја месеца уз буџет од 10 милиона динара. Биће подржани пројекти на територији целог града, и у сеоским и приградским месним заједницама и у самом граду. Грађани ће, као и до сада имати техничку подршку градских служби и Јавног предузећа „Ужице развој“ при изради пројеката и њиховој каснијој реализацији.