Приређен пријем за представнике Удружења ОСИ
03/12/2021

Приређен пријем за представнике Удружења ОСИ

У свечаној сали Градске куће данас је поводом Међународног дана особа са инвалидитетом приређен пријем за представнике ужичких Удружења особа са инвалидитетом. У име града присутне су поздравили Драгољуб Стојадиновић заменик градоначелника и Слободан Грбић члан Градског већа за социјалну политику.

“Брига града Ужица о положају особа са инвалидитетом свакако није само данас, већ свих 365 дана у години градећи друштво једнаких шанси. Не смемо заборавити да сви они имају своје способности, своје квалитете и свакако могу и морају допринети заједници у којој живе. Наш циљ је оснаживање особа са инвалидитетом, омогућавање равноправности и учешћа у друштвеном животу, максимално поштујући њихово достојанство и индивидуалне квалитете. Веома добра сарадња града Ужица са удружењима којих у нашем граду има 12, као и са појединцима наставиће се и у будућности, а све у циљу бољег положаја особа са инвалидитетом”, истакао је заменик градоначелника”.

Према речима Слободана Грбића члана Градског већа за социјалну политику у овој години издвојена су средства у износу од  11 милиона динара за Удружења особа са инвалидитетом, а буџетом за 2022. годину планирано је 12,5 милиона динара.

“То су средства која користе удружења за њихове текуће трошкове, режијске трошкове и за запослене у удружењу. Град обезбеђује нормално функционисање и рад сваког удружења појединачно. Трудићемо се и у годинама које долазе да увећавамо средства у буџету, с обзиром да наша удружења имају велики број корисника. Радићемо наравно и на већој приступачности свим установама, а доста њих већ је прилагођено. Имамо звучне семафоре, тактилне стазе, одређене лифтове и платформе за лакши приступ зградама. Такође сва удружења имају нашу подршку и приликом аплицирања са пројектима код међународних фондова. Надамо се да ће веома добра сарадња бити настављена и у наредном периоду, а на обострано задовољство.”

Ана Ђокић секретар Удружења дистрофичара Ужице истиче да Град Ужице подржава организације особа са инвалидитетом кроз финансирање њиховог рада.

“Такође, директна помоћ чланству где су појединачни захтеви за једнократну помоћ, као и посебна буџетска линија која је директно усмерена ка подршци особа са инвалидитетом са које се финансирају услуге социјалне заштите. Град Ужице је пример бројним локалним самоуправама у Србији, једна смо од привих локалних самоуправа која је увела овај вид финансирања јер и даље постоје локалне самоуправе где се организације особа са инвалидитетом финансирају као и друге организације цивилног друштва. Град Ужице је партнер удружењима на бројним пројектима, директно као носицал пројеката као подфинансијер, то су неке позитивне стране”.

Она додаје да им је подршка неопходна у области здравства нарочито у ово време пандемије ковида 19.

“Ковид и даље траје, али не треба да буде нешто иза чега се кријемо, наши чланови имају проблем при остваривању здравствене заштите, а то је приоритет како за особе са инвалидитетом тако и за њихове породице. Приступачност је такође један од проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом у нашем граду, оно ће  омогућити лакше школовање нашим члановима, лакше запошљавање. Али сам сигурна да ћемо заједно наћи решење како деловати у наредној години”.

Удружења нарочито апелују на послодавце у приватном сектору, јер како истичу, и поред олакшица НСЗ и локлане самоуправе, они и даље имају одређене предрасуде па радије плаћају пенале уместо запошљавања особа са инвалидитетом.