Приређен пријем у Градској кући за представнике иностраних ансамбала учесника фестивала Лицидерско срце
15/08/2018

Приређен пријем у Градској кући за представнике иностраних ансамбала учесника фестивала Лицидерско срце

У Ужицу се од 15. до 19. августа, одржава X Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“. На овогодишњем фестивалу учествује 25 ансамбала са преко 1300 учесника из 13 земаља.

Овим поводом данас је у Свечаној сали Градске куће приређен пријем за представнике иностраних ансамбала учесника Фестивала. У име Града Ужица, домаћина и покровитеља Фестивала, госте је поздравио председник Скупштине града Бранислав Митровић:

Захваљујући ентузијазму и креативности Удружења грађана „Ера“ ова манифестација успева не само да опстане, већ из године у годину окупља све већи број дечијих фолклорних ансамбала из целог света. Због тога се „Лицидерско срце“ препознаје као један од престижнијих догађаја у календару догађаја који промовишу дечије фолклорно стваралаштво.”

“Културно наслеђе сваког народа, у коме фолклорно заузима важно место јер нас подсећа на наше корене, је најбоља основа за упознавање, размену искустава и изградњу мостова пријатељства и разумевања. Музика и игра имају универзални језик и увек су у функцији афирмације позитивних вредности и повезивања људи”, рекао је Митровић и додао да сви учесници имају право да буду поносни на то што промоцијом аутентичног народног стваралаштва постају најбољи амбасадори својих земаља.

Ова манифестација, за циљ има окупљање младих, са намером да се упознају са фолклорним наслеђем различитих поднебља, размене искуства и можда оно најважније, стекну нове пријатеље. Данас можемо да кажемо да су циљ остварили и да су у великој мери допринели афирмацији Ужица, града који отвореног срца дочекује своје госте. И само име фестивала “Лицидерско срце” носи у себи дух традиције и асоцира на размену најлепших емоција, којих ће, верујемо, ових фестивалских дана, бити у изобиљу на сваком кораку.