Приређен пријем поводом Међународног дана особа са инвалидитетом
03/12/2019

Приређен пријем поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Данас је у кабинету градоначелника Ужица приређен пријем за представнике ужичких удружења особа са инвалидитетом поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом – 03. децембра.

Градоначелник Тихомир Петковић је тим поводом истакао да се овај дан обележава од 1992. године са циљем да се омогући особама са инвалидитетом равноправно учешће у друштвеном животу и сваке године представља прилику да се подетимо проблема са којим се они суочавају од којих су највећи сиромаштво, висока стопа незапослености, проблеми везани за образовање, социјалну и здравствену заштиту и недовољно учешће у друштвеном животу.

Градоначелник Петковић је истакао да годинама уназад Град Ужице финансијски помаже рад удружења особа са инвалидитетом на својој територији, којих трeнутно има 12, и да је износ који се у градском буџету издваја за та удружења из године у годину све већи, па ће тако бити и са буџетом за наредну годину. Како је навео градоначелник, у градском буџету за наредну годину ће у ове сврхе бити опредељено више новца, а износ ће зависити од спремности удружења да тај новац усмере на побољшање положаја особа са инвалидитетом кроз различите пројекте.

Градоначелник је навео и да је у протеклом периоду на државном нивоу доста тога урађено на пољу доношења законских и подзаконских аката, којима би се побољшао положај особа са инвалидитетом у друштву.

Упоређујући оно што је урађено у протеком периоду са реалним потребама особа са инвалидитетом, градоначелник је истакао да је пуно тога доброг урађено на том пољу, али да увек може и мора, више и боље.

Председница Међуопштинске организације слепих Ужице Драгана Дучић је навела да удружења имају проблема са школовањем, запошљавањем, али се нада да новије генерације неће пролазити трње до запослења.

“Желела бих да сва наша удружења имају један цвет, коме ћемо дати посебно име, и то ће бити вештачки цвет састављен из дванаест латица које симболизују наших дванаест организација. Тај ће цвет наши суграђани мирисати и неговати.”- рекла је Дучић пожелевши свим особама са инвалидитетом срећан празник.

Градоначелник је од удружења добио лоптицу у коју су, по речима Дучићеве, уткане емоције много руку.