Пријем за Уроша Тешића, једног од најуспешнијих младих Ужичана
24/07/2018

Пријем за Уроша Тешића, једног од најуспешнијих младих Ужичана

Данас је у кабинету градоначелника Ужица приређен пријем за једног од најуспешнијих младих Ужичана – Уроша Тешића.

Урош Тешић је Прву основну школу у Ужицу завршио са свим петицама и звањем ђака генерације. Затим је и у Ужичкој гимназији имао све петице и био ђак генерације. Из математике, хемије, физике био је успешан и на републичким такмичењима.

Ослобођен је пријемног на Електротехнички факултет у Београду, одсек за софтверско инжењерство.  У првој, другој и трећој години студија имао је просек 10,00, а у четвртој 9,8. Усавршавао се у струци током студија,  с фокусом на системско програмирање.

Урош Тешић на пријему код градоначелника Ужица Тихомира Петковића

Током студија на ЕТФ-у праксу је стицао код нас у Београду у ”Мајкрософту” али и у свету, у Силицијумској долини у САД. Боравио је два пута по три месеца у Санта Клари, на пракси у корпорацији ”NVIDIA”, једној од највећих у производњи графичких чипова за персоналне рачунаре.

При крају студија на ЕТФ-у  Тешић је конкурисао за мастер студије на неколико светских универзитета, примљен је истовремено на Кембриџ, ЕПФЛ из Лозане и ЕТХ из Цириха. Прихватио је мастер на ЕТХ, који му је понудио стипендију без икаквих обавеза.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је томом пријема рекао: “Када је неко успешан као Урош сви се поносимо, наравно успех је пре свега његов и његове породице. Желимо да му на овај начин искажемо дивљење и захвалност и пружимо подршку да буде још успешнији у наставку научне каријере а верујемо да ћемо и ми на одређен начин томе допринети.”

Урош је боравио два пута по три месеца у Санта Клари, на пракси у корпорацији ”NVIDIA”

Градоначелник Петковић је рекао и да очекује да Урош, који жели да се бави научним радом “на западу” где су најбољи услови, не заборави свој град и да као део тима Ужичана у свету потпомогне жељу Ужичана да развију школство и бизнис заснован на информационим технологијама. Петковић је информисао Уроша и о намерама градског руководства да у Крчагову развије заједнички студијски програм ужичке високе школе и Техничког факултета из Новог Сада као и мастер заснован на овом програму.

Истичићи да ће Урош увек имати реалну подршку од Града Ужица у реализацији својих идеја Петковић је рекао да се нада да ће се и други млади Ужичани угледати на Уроша и уверити се да се исплати напорно радити.

Захваљујући се на пријему Урош Тешић је рекао да је побољшање услова живота у Ужицу један од кључних предуслова да млади школовани људи остају да живе и раде у нашем граду и да се на томе мора радити у будућности знатно више.

Тешић је ракао да није Ужице прво које покушава да задржи младе у свом граду тако што покреће заједнички студијски програм са неким од најуспешнијих факултета, већ да има примера у свету који су доказ да то може да функционише али да су инфраструктура и више садржаја за младе кључни да се ти људи задрже овде.

О плановима за будућност Урош каже да му је циљ да прво заврши мастер у року па да на ЕТХ упише докторске студије, а након доктората и стицања искуства и знања у свету волео би да се врати у Србију где би то знање преносио наредним генерацијама.