Пријем за добровољне даваоце крви
14/06/2021

Пријем за добровољне даваоце крви

Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви у Свечаној сали Градске куће уприличен је традиционални пријем за добровољне даваоце крви из нашег града. Њима су уручени поклони Црвеног крста Ужице, а пријему су ове године присуствовали и ученици који су освојили прва три места на ликовном и литерарном конкурсу ” Крв живот значи”.

Светски дан добровољних давалаца крви, свим даваоцима честитала је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Данас смо у Градској кући угостили добровољне даваоце крви и захвалили им се на њиховом несебичном давању у сваком тренутку. Као здравствени радници одлично знамо колико је неопходно да у свакој ситуацији имамо довољне количине крви, одговарајући крвних група. У име градског руководства желим да им честитам овај дан и желим им да и даље остану тако хумани људи, који заистају знају колико је важно да дају крв јер тим чином спашавају људске животе. Посебно смо захвални што су се и у претходној ковид години добровољни даваоци одазивали на сваки позив. Поносни смо и на то што постоје ораганизације у нашем граду попут Црвеног крста Ужице, које промовишу добровољно давање крви и свакодневно регрутују у своје редове младе људе.”

Михаило Обрадовић, председник комисије за даваоце крви испред Црвеног крста Ужице захвалио се добитницима признања и свим даваоцима крви који су у овој тешкој ситуацији давали крв и спашавали животе својих суграђана.

“Црвени крст Ужица на све начине ради да побољша давање крви у Ужицу, а акценат је на младим даваоцима. Иако је у односу на период пре пандемије опао ниво давалаштва из страха због болести, како се пандемија смирује тако се и даваоци враћају поново да дају крв, а са почетком нове школске године сигурно ће и млади наставити да учествују у том најхуманијем чину.”

Да лакша инфекција ковидом 19 или вакцина против ковида нису препрека за даваоце потврдила је докторка Ивана Филиповић из Службе за трансфузију крви ОБ Ужице. И она је свим даваоцима честитала њихов дан и изразила захвалност што су увек, а нарочито током ковид године били ту када је било најпотребније.

“Иза нас је веома тешка година за цео Здравствени систем, наши лекари и техничари су радили у ковид јединицама, али ми нисмо прекидали наше активности. Прошле године смо због пандмије морали да се иселимо из болнице, да нађемо неко сигурно уточиште, то је био Црвени крст. Успели смо да пребродимо све невоље које смо имали, захвална сам свим људима који су се одазивали на наше личне позиве и помогли да спасемо неку ситуацију”.

Међу добитницима овогодишњих признања је и Александар Јечменица. Крв је дао 46 пута.

“Када сам први пут дао крв нисам сигурно био свестан у том моменту колико то значи. Када ме је следећи пут пријатељ позвао да дам крв за њему блиску особу, тек тада сам схватио да давање крви значи живот. Данас сам веома поносан на 46 давања крви и сигуран сам да ћу крв давати све док то буде могуће.”

Као средњошколац крв је почела да даје и др Мирјана Кокошар гинеколог у Општој болници Ужице. Касније када се запослила као лекар имала је најјаснију слику о значају давалаштва.

“Жена која доноси на свет живот није никад ближа смрти него у том моменту, врло често се дешава да имамо проблеме крварења која не могу да се збрини на други начин осим давања крви и крвне плазме што нам све омогућава наша трансфузија која је и наш први сарадник.

Признање за несебичан допринос, а поводом Светског дана добровољних давалаца крви добили су и Даница Љубичић, Милисав Ристивојевић, Данијела Новаковић, Бојан Живковић, Драган Томић, Јелена Божовић и Зоран Јовичић.

Пригодне поклоне Црвени крст Ужице обезбедио је и за ученике који су освојили неко од прва три места на литерарном и ликовном конкурсу ” Крв живот значи”.

У категорији од првог до четвртог разреда награђени су ликовни радови Невене Миловановић из ОШ “Миодраг Миловановић Луне”, Иве Грбић из “Прве основне школе” и Алексе Давидовића ученика “Прве основне школе”. У категорији од петог до осмог разреда прво место освојила је Дуња Павловић из ОШ “Слободан Секулић”, друго Лена Ковачевић из ОШ “Нада Матић”, а треће Милица Недовић из ОШ “Слободан Секулић”.

Најбољи литерарни рад написао је Лазар Новаковић из “Прве основне школе”, друга је Неда Милосављевић из ОШ “Стари Град”, а трећа Магдалена Бабић из ОШ “Миодраг Миловановић Луне”.

Светски дан добровољних давалаца крви ове године обележава се под слоганом “Нека свако срце куца”, а најлепшу поруку суграђанима послао је управо Лазар Новаковић аутор првонаграђеног рада.

“Зато и вас сада све позивам да добровољно дате крв. Не дозволите да трансфузије буду празне, него да пуне крви чекају пацијента. Никада не можемо бити сигурни када ће она некоме затребати, будимо хумани. И знајте људи, крв живот значи.”