Међународни дан особа са инвалидитетом
03/12/2018

Међународни дан особа са инвалидитетом

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом – 03. децембра данас је приређен пријем у кабинету градоначелника за представнике њихових удружења.

“Овај дан се обележава од 1992. године са циљем да се омогући особама са инвалидитетом равноправно учешће у друштвеном животу и сваке године представља прилику да се подетимо проблема са којим се они суочавају од којих су највећи сиромаштво, висока стопа незапослености, проблеми везани образовање, социјалну и здравствену заштиту и недовољно учешће у друштвеном животу”, рекао је на пријему градоначелник Ужица Тихомир Петковић и додао да већ више година уназад Град Ужице финансијски помаже рад удружења особа са инвалидитетом на својој територији, којих трeнутно има 11, а од наредне године ће тај број бити увећан за удружење “Јефимија” тако да ће их бити 12.

“Када је реч о резултатима сарадње локалне самоуправе и удружења особа са инвалидитетом у претходним годинама, Град је пружио подршку и формирању предузећа за запошљавање особа са инвалидитетом, то је сушара за прераду воћа у нашем Бизнис инкубатору. Изграђен је и инклузивни парк на Градској плажи, а из градског буџета се плаћају и лични пратиоци за децу са инвалидитетом, где је на почетку реализације тог пројекта, пре две године, број пратилаца био 6, а већ од наредне године тај број ће бити 23”, навео је Петковић и додао да је недавно завршена реконструкција два стана у Турици која ће бити дата на употребу особама са инвалидитетом.

Сумирајући урађено, али и реалне потребе особа са инвалидитетом, градоначелник је истакао да је пуно тога урађено на том пољу, али да свакако увек може и више и боље.

Чедомир Цицовић представник удружења дистрофичара Златиборског округа је истакао добру сарадњу локалне самоуправе и удружења особа са инвалидитетом: “Чињеница да смо већ годинама у Градској кући присутни као представници удружења особа са инвалидитетом и да једино Ужице има нешто што се зове Заједница удружења особа са инвалидитетом, говори о стратешком опредељењу и заједничкој сарадњи свих удружења и локалне самоуправе да на локалном нивоу и дугорочно решавају проблеме особа са инвалидитетом.”

Цицовић је истакао да ужичка удружења имају свакодневни контакт са представницима градског руководства у циљу решавања проблема са којима се особе са инвалидитетом сусрећу, па је данашњи пријем “симболичан и формалан јер не морамо данас да решавамо проблеме пошто већ од сутра настављамо где смо стали јуче.”