Пријем и захвалнице за допринос и ангажовање у гашењу пожара на депонији Дубоко
26/05/2024

Пријем и захвалнице за допринос и ангажовање у гашењу пожара на депонији Дубоко

У Свечаној сали Градске куће данас је приређен пријем за појединце и колективе заслужне за гашење пожара на депонији Дубоко. Близу 600 захвалница ангажованим ватрогасцима и радницима 19 приватних и 11 комуналних предузећа, уручила је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. Посебна захвалност и овом приликом исказана је потпредседници Владе и министарки заштите животне средине Ирени Вујовић, начелнику Републичког сектора за ванредне ситауције Луки Чауишићу и директору ЈП “Србијаводе” Горану Пузовићу.

“Колико год је било тешко свима нама у претходним данима, вама је било најтеже, јер сте даноноћно били на месту где се ватра разбуктавала, ширила и претила да се прошири и ван самог тела депоније Дубоко. Својим ангажовањем, знањем и иксуством, спречили сте да се то деси, али и успели да пожар најпре ставите под контролу, а затим га у потпуности и угасите. Хвала вам на томе, овај град и сви људи у њему знаће то да памте и цене”, нагласила је градоначелница, посебну захвалност изразивши представницима Владе епублике Србије и Министарства заштите животне средине

“Хвала потпредседници Владе Републике Србије Ирени Вујовић и њеним сарадницима, који су свакодневно, заједно са нама чинили максималне напоре да обезбедимо механизацију, људство, опрему и материјал за гашење. Истовремено, предано су радили на обезбеђивању свих услова да се што пе распише међународни тендер за извођача радова, како би се у овој години кренуло у релаизацију пројекта стабилизације тала депоније Дубоко и изградње неопходних постројења. Републички сектор за ванредне ситауције на челу са начелником Луком Чаушићем ставио нам је на располагање и хеликоптере и све друго неопходно у овој ситуацији. И директор „Србијавода“ Горан Пузовић са својим људима био нам је огромна подршка”, исткакла је градоначелница.

Она се захвалила и свим људима из Завода за јавно зравље Ужице, Института „Батут“, Агенције за заштиту животне средине и Здравственог центра Ужице, који су се трудили да пруже што више информација забринутим грађанима.

“Пожар на депонији Дубоко је иза нас, а испред нас је, као што сам поменула, релаизација великог и важног посла. Депонија Дубоко биће најсавременији центар за управљање отпадом и то је иљ који ћемо уз ову снажну подршку државе и поверење грађана Ужица и остварити.

Овај пријем и захвалнице, наш су мали гест пажње и захвалности, а опет кажем град Ужице и сви његови грађани знаће да цене све оно што сте у претходних 20 дана за њих урадили”, закључила је градоначелница.

Присутнима се у име Министарства затите животне  средине обратила секретарка тог министарства Ивана Јокић.

“Заиста ми је част после свега што сте преживели да вас видим у оволиком броју и што заједно можемо да прославимо успех који смо постигли у гашењу пожара. Толико тога смо  прошли од првог дана. Када сам долазила на депонију слика је била заиста забрињавајућа, али сви сте били на терену и из дана у дан радило се 24 сата да би се после 20 дана дошло до гашења. Желим да се захвалим свима вама, а највише грађанима на бескрајном стрпљењу”, нагласила је Јокић.

 

Према њеним речима овде се неће стати јер ће се захваљујући обезбеђеним средствима крејем године кренути у радове.

“Почеће радови на делу депоније који је горео, урадиће се мере заштите земљишта, изградиће се нова санитарна касета и модерно постројење које ће обезбедити пречишћавање отпадних вода и сакупљање и третман биомасе. Биће то један од модерних регионалних центара и једно заиста савремено постројење израђено по највишим стандардима. Опслуживаће потребе око 320 хиљада грађана. Једино тако решићемо ове проблеме, који ће бити прошлост за Ужичане и све остале општине и градове”, поручила је Јокић.

На гашењу пожара на депонији Дубоко ангажовано је 19 приватних и 11 комуналних предузећа и ватрогасне јединице из Ужица и других градова, који су ставили на располагање људе и механизацију. Сваког дана 100-12о људи у три смене радило је на гашењу и санирању последица пожара. Извршено је 66 налета хеликоптера, употребљено 7 000 метара кубних воде, 35 000 тона земље и јаловине и 15 тона пенила.