Презентиран републички Програм подршке технолошким иновацијама
08/08/2017

Презентиран републички Програм подршке технолошким иновацијама

Ужице, 8. август: Данас је у Ужицу, у сали Регионалне привредне коморе, одржана презентација Програма подршке технолошким иновацијама који је расписао Фонд за иновациону делатност. Тим поводом, новинарима су се обратили Ненад Поповић, министар за иновације и развој у Влади Републике Србије, Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност и градоначелник Ужица, Тихомир Петковић.

Поздрављајући госте, градоначелник Петковић је презентирао податке о великом иновативном потенцијалу који ужички крај поседује, а као примере навео је предузеће Инмолд и Женски центар који су имали пројекте у области роботике, односно рециклаже текстила, а који су били прихваћени.

Министар Поповић је нагласио да Ужице има веома важно место у овом Програму јер, поред великог привредног потенцијала који имају ужичка велика и средња предузећа, Ужице има и богату традицију. Говорећи о Програму, министар је навео да је урађен према савременим концептима земаља које су имале висок степен развоја, а он, поред развојне компоненте, ствара услове за отварање нових радних места за високошколоване кадрове што је предуслов њиховог останка у земљи.

Поповић је позвао привреднике да конкуришу са својим пројектима, нагласивши да је новчани фонд 330 милиона динара, а пријаве се примају до 1. септембра.

На конкурсу могу учествовати start up компаније и све остале компаније које имају технолошке иновације. Start up компаније могу добити до 10 милиона динара, а остале до 37 милиона динара.

Директор Иван Ракоњац подсетио је да је од 2011. године почео да се примењује као пилот пројекат и који је финансирала ЕУ. Ово је прва година да су средства обезбеђена у буџету Републике.