Представници " BELhospice " центра понудили сарадњу у области унапређења палијативног збрињавања
10/03/2021

Представници ” BELhospice ” центра понудили сарадњу у области унапређења палијативног збрињавања

Град Ужице има потенцијал да буде један од пионирских градова, који би кроз умрежавање својих локалних ресурса пружио квалитетну и континуирану услугу палијативног збрињавања тешко оболелим особама и члановима њихових породица, а по узору на најразвијеније земље у Европи и свету. То су закључили представници ” Belhospice ” центра , који реализује пројекат ” Унапређење ефектвности локалних самоуправа и професионалаца у социјалној заштити да изађу у сурет и боље одговоре на потребе винерабилних група током пандемије ковида 19 и након нормализације ситуације”. О потенцијалној сарадњи на пројекту који има подршку немачког ГИЗ-а разговарали су са замеником градоначелника Драгољубом Стојадиновићем и Слободаном Грбићем чланом градског већа.

” Уколико дође до сарадње биће извршено мапирање наших ресурса за успостављање једне овакве услуге а неопходно је направити и Локални акциони план, уз помоћ експерта из нашег града који добро познаје прилике и потребе. Оне сигурно јесу велике , нарочито ако се зна, да једини палијативни центар постоји у општини Пожега а својим капацитетима не може покрити потребе целог Златиборског округа” , каже градски већник Слободан Грбић.

Додаје и да постоје три модела за успостављање услуге палијативног збрињавања. Један је опремање посебног објекта у коме би се услуге пружале на нивоу дневног пријема, други се односи на варијанту кућне неге,  а трећи и можда најприхватљивији,  на формирање одељења при већ постојећим здравственим установама.

” О свим моделима и могућностима разговараће се наредних дана, али је важно нагласити да би опремање простора за палијативно збрињавање било финансирано кроз пројекат “, закључује Грбић.

Центар за палијативно збрињавање ” BELhospice ” током претходне године успешно је реализовао пројекат подржан од стране ГИЗ- а и организовао обуке за представнике 19 општина и градова у Србији. Током импелметације тог пројекта успостављена је и веома успешна сарадња са представницима различитих институција града Ужица.