Представљена програмска књига "Ужице- престоница културе 2024. године"
06/03/2024

Представљена програмска књига “Ужице- престоница културе 2024. године”

У сусрет званичном преузимању титуле националане престонице културе које је заказано за 21. март у Народом позоришту Ужице уприличена је промоција програмске књиге. Велику манифестацију свечаног отварања “Празник светлости” али и све остале садржаје који ће обележити годину Престонице културе Србије присутнима су представили градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и председник Скупштине града и координатор пројекта Бранислав Митровић.

“Са великим задовољством најављујем велику манифестацију свечаног отварања ,,Празник светлости“, 21. марта на Градском тргу, у 20 часова, где ћемо кроз, аудио-визуелни спектакл, имати прилику да видимо и чујемо Симфонијски оркестар, Хор РТС-а, маестра Дејана Савића, као и КУД ,,Ере“ и Дејана Петровића. Са пет носећих локација обратиће нам се наше лушноше и поздравити нас оптимистичном поруком, најављујући годину светлости – најављујући ЕРУ КУЛТУРЕ”, истакла је градоначелница.

Уз подсећање да се реконструкција Велике сале Градског културног центра, симбола једног времена и посебног духа Ужица, приводи крају, градоначелница је нагласила да ће Ужице након више од 50 година, имати модеран и мултифункционалан простор, са новом бином, столаријом, изолацијом и глувом собом, и да је у истој установи завршен и лифт за особе са инвалидитетом.

“На месту некадашње стрељане, простору у самом центру града, биће саграђен вишеспратни простор, па ћемо у приземљу имати Музеј керамике, а на спрату Дечији културни центар, са амфитеатром, клубом и простором за дружење младих, и баш по овом пројекту смо јединствени у Србији. Поменути сликар, Михаило Миловановић, за кога су хроничари забележили да је његова изложба 1938. у павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду била најпосећенија поставка у дотадашњој историји те установе, добиће легат у родној Рибашевини, у простору у ком је живео и стварао. Стална поставка “Ужице кроз векове”, која подразумева хронолошки приказ Ужица од неолита до данас, биће у згради која припада Народном музеју, а у самом објекту имаћемо замену столарије, као и замену машинских и електро-инсталација. У Мокрој Гори, локалитету проглашеном за најлепше село света 2021. године, биће изграђено Динарско-рибарско насеље сачињено из два дела”.

Према речима менаџера и координатора пројекта, Бранислава Митровића култура нису само интелектуални, музички, позоришни, уметнички и књижевни производи, већ и начин живота једног града.

“Вечерас пред вас излазимо са предлогом програма који ћемо заједно реализовати, свесни да цео град мора да живи за овај пројекат кроз афирмацију енергије заједништва и енергије знања. Овај пројекат није само везан за културу већ и за образовање, привреду , туризам, у социолошком смислу и много шире. Такође смо били свесни да наши културни потенцијали, наше културно наслеђе, културне и креативне индустрије, одрживи културни туризам и културна инфраструктура, могу послужити као стратешки алат за стварање прихода. Свесни тренутка, свесни шансе коју смо као генерација добили, свесни одговорности пред прецима , али пре свега пред будућим покољењима, свим снагама, пуни ентузијазма, радимо на реализацији овог пројекта” нагласио је Митровић.

Поред инфраструктурних, представљени су и бројни програмски садржаји. Након “Празника светлости” на Тргу партизана 22. марта, концерт ће одржати група ,”Галија”, а за 23. март заказан је концерт групе “Ван Гог”. 19. маја на истом месту наступиће Биг Бенд и Урош Перић, а 25. маја хор ,”Колибри”. Маестро Бојан Суђић наступа 1. јуна, Народни ансамбл и Хор РТС-а на Светски дан музике, 21. јуна, а ,”Охридска легенда” биће изведена 28. јуна. 2. јула наступа маестро Дејан Савић са програмом ,”Верди”, 5. јула Иван Босиљчић и Бинички, а 30. августа долази Биг Бенд РТС-а са изведбом ,”Гершвина”. Поред тога, премијера представе ,”Путујуће позориште Шопаловић” у Народном позоришту очекује нас 27. марта, у јулу ћемо имати прилику да присуствујемо летњем биоскопу ревије филмова Стива Тешића, код Хидроцентрале, а у октобру ћемо имати велику ретроспективну изложбу Слободана Ере Миливојевића у Градској галерији.  Ове године, обележићемо и неке од великих јубилеја – 180 година цркве Светог Ђорђа и 185 година Ужичке гимназије. Такође, млади из региона, а и шире, биће присутни на, сада већ, традиционалном, пијанистичком такмичењу које организује Музичка школа “Војислав-Лале Стефановић”.