Пожар на депонији Дубоко угашен, потврдила градоначелница Ужица
24/05/2024

Пожар на депонији Дубоко угашен, потврдила градоначелница Ужица

“Данас, овде са депоније Дубоко грађанима Ужица могу да потврдим да је пожар на телу депоније у потпуности угашен и саниран”, истакла је обраћајући се медијима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, нагласивши да то не би било могуће без огромног залагања, даноноћног рада и подршке свих који су у протеклих 20 дана овде били ангажовани.

“Када то кажем, мислим на све оне људе који су свакодневно били овде на телу депоније, било да је реч  ватрогасцима, возачима, машинистима, возачима камиона или стручњацима из ове области, који су својим знањем, искуством и опремом допринели да се овај огроман пожар за кратко време угаси. Имајући у виду његове размере и дубину жаришта, посао гашења урађен је заиста брзо и за то захвалност дугујемо и Министарству заштите животне средине, Републичком сектору за ванредне ситуације, ЈП „Србија воде“ , и свим другим органима и институцијама које су биле укључене. Морам да вам кажем и то да су овакви пожари у суседим земљама и свету гашени у временском интервалу од годину до две године дана, а ми смо то урадили за непуних 20”.

Градоначелница се посебно захвалила суграђанима.

“Желим и да се захвалим свим грађанима Ужица на стрпљењу и разумевању које су показали, упркос огромном притиску од стране оних који су ову за све нас тешку ситуацију искористили искључиво за предизборне активности. О њима не желим да говорим, али ћу рећи да је пред нама тек сада огроман посао стабилизације тела депоније, изградње неколико постројења , зацевљења Турског потока. Ускоро ће овде почети радови вредни 30 милиона евра огромне подршке Владе и ресорног министарства, чиме ћемо у потпуности решити овај вишегодишњи проблем и успоставити најсавременији систем управљања отпадом. Захваљујући томе Ужичани никада више неће бити у прилици да дођу у овакву ситуацију”, поручила је градоначелница.

Према њеним речима и овај као и многи други вишедеценијски проблеми, је решен.

“Решићемо, уз поверење Ужичана и подршку Владе Републике Србије и све остале. Пред нама је изградња Обилазнице, реконструкција Здравственог центра, изградња котларнице Међај, замена азбестног цевовода, изградња фекалне канализације на Белој Земљи, завршетак радова на новом вртићу на Царини и још много мањих пројеката који ће допринети бољем и квалитетнијем животу наших грађана”, поручила је градоначелница, и још једном изразила захвалност свима који су били уз град Ужице у овој тешкој ситуацији и помогли да из ње брзо изађемо.

Од 3. маја маја пожаром је била захваћена површина од око четири хектара, али су по речима Момира Миловановића директора ЈКП “Дубоко”, сва жаришта санирана, што показују мерења термовизијским камерама.

“И даље ћемо пратити ситуацију, али успели смо да сву ту количину отпада препакујемо, да све полијемо водом и прекријемо земљом. Избачен је и ваздух, како би се сузбила и најмања вероватноћа за слободан простор између тих количина отпада“, додао је Миловановић.