Повећање прилика за запошљавање сезонских радника
18/10/2017

Повећање прилика за запошљавање сезонских радника

На презентацији одржанoj од стране Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) у Ужицу на тему “Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“, представљен је предлог будућег законског решења у тој области и могући начини примене.

„Циљ пројекта је да се омогући лакше запошљавање сезонских радника у сектору пољопривреде, поједностављењем процедура посредовања између послодаваца и сезонских радника и олакша процес пријаве сезонских радника. Износ накнада биће 4 пута мањи од сада понуђених модела, а радници ће добити пензионо осигурање, као и осигурање за случај повреде а биће плаћен и порез држави“ истакао је Небојша Жугић представник Националне алијансе за локални економси развој и додао да сезонски радници који су корисници социјалне помоћи неће остати без тог права ако буду пријављени.

Нови закон који ће регулисати запошљавање сезонских радника требао би да буде на снази од пролећа наредне године.

Пројекат спроводи НАЛЕД уз подршку ГИЗ-а, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Министарства финансија и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Након презентације отворена је расправа гду су присутни представници Савеза малинара Србије из Златиборског округа, пољопривредни произвођачи, предузећа која се баве откупом и прерадом малине и сезонски радници изразили незадовољство које се односи на увођење намета пољопривредним произвођачима који ангажују сезонске раднике.