Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије
20/09/2023

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

“На радост Ужичана свих генерација, а захваљујући пројекту “Ужице – Престоница културе Србије 2024. године”, добићемо још један савремено уређен и опремљен простор у Градском културном центру”, истакла је обилазећи радове на реконструкцији Велике сале и изградњи лифта за особе са инвалидитетом, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“У току је комплетна реконструкција простора Велике сале где ће бити урађени електро,машински и остали грађевински радови, као и радови на вентилацији, систему грејања и хлађења. Вредност поменутих радова је око 72 милиона динара и према уговору требало би да буду завршени до краја фебруара наредне године. По завршетку поменутих радова Градски културни центар биће пребачен на систем даљинског грејања, тачније на котларницу Липа која као енергент користи гас. Такође оно што је важно је да су у току и радови на изградњи лифта за особе са инвалидитетом, чиме ће њима бити омогућен приступ и Великој сали, али и коначишту Град које се налази у овом објекту. Лифт ће бити завршен до краја ове године, а вредност тог пројекта је 10 милиона динара”, додала је градоначелница Ужица.

Према њеним речима ови радови тек су почетак свих планираних, јер у току наредне године на простору старе стрељане биће изграђен Дечији културни центар и Музеј керамике. Завршен је и усвојен урбанистички пројекат, а до краја године биће завршена неопходна пројектно- техничка документација, обезбеђена грађевинска дозвола и највероватније расписан тендер за извођача како би се са радовима кренуло са почетком грађевинске сезоне.

“Расписана је и јавна набавка за замену столарије за простор у Народном музеју Ужице у коме ће бити стална поставка “Ужице кроз векове”. Радићемо и реконструкцију куће Михаила Миловановића у Рибашевини, Легат Љубе Симовића у Народној библиотеци Ужице, Динарско-рибарско насеље у Мокрој Гори као и стазу светлости у клисури реке Ђетиње. Све ове пројекте реализоваћемо током наредне године, која ће поред поменутих инфраструктурних радова бити обележена и заиста великим бројем нових културних садржаја, фестивала и догађаја. Са великом радошћу али и веома одговорно приступили смо реализацији свих програмом предвиђених пројеката и сигурни смо да ћемо у потпуности оправдати титулу која нам је додељена од стране Министарства културе”, закључила је градоначелница.

Према речима Филипа Баралића директора Градског културног центра ова установа након свих планираних радова доживеће потпуну трансформацију.

“Почетком марта месеца имаћемо савремену велику салу, концертну дворану, која ће имати климу, грејање, нову сцену и нека техничка решења којима ћемо ми унапредити наш рад. Радиће се и реконтрукција студија, имаћемо и глуву собу да пружимо и такву врсту услуге,ту је простор Омладинског клуба такође а на Дечији културни центар, који ће после Београда и Ниша имати и Ужице, сви ћемо бити веома поносни”.

Баралић наглашава и да ће програмски публици бити понуђени бројни нови садржаји, од којих су неки у мањем обиму заживели током ове године.

Међу њима је и Фестивал фантастике, чију је једну од радионица градоначелница данас посетила.