Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила Ужице
12/07/2021

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила Ужице

Поводом 75 година рада Народног музеја Ужице, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић присуствовала је отварању изложбе “Накит кроз време – непролазна лепота и мајсторство“.

Присутне је најпре поздравила Славица Стефановић директорка Народног музеја Ужице, која се захвалила министарки на посети, али и на подршци и разумевању. Она је изразила наду да ће добра сарадња бити настављена у интересу очувања свега што је урађено у протеклих 75 година.

Уз захвалност министарки Гојковић на посети Граду и музеју и честитке поводом 75 година рада, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић подсетила је да је у комплексу музеја мноштво успомена на лепа и тешка времена, које нам говоре о томе кроз шта је све наш народ и овај град пролазио кроз своју историју.

“Да бисмо били вредни будућности, морамо познавати своју прошлост, знати шта се на овом тлу дешавало пре нас, јер је на темељима онога што су наши преци стварали саздана наша садашњост и будућност наших потомака.

У првој згради музеја је стална поставка Ужичка република која нас подсећа на 67 дана слободе у време када је читава Европа била поробљена. Ту су и Трезори у којима је била смештена партизанска фабрика оружја. Поред поставке која нас подсећа на настанак и развој Ужица, посетиоци ове културне установе увек могу обићи Лапидаријум античких споменика, Легат сликара Михаила Миловановића, као и поставку Историја наменске производње у Ужицу од 1928. године до данас. Захваљујући свему томе сви које желе могу да се упознају са прошлошћу града на Ђетињи и сазнају много тога занимљивог, истакла је градоначелница уз позив суграђанима да погледају изложбу “Накит кроз време – непролазна лепота и мајсторство“, која је отворена поводом значајног јубилеја.”

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је да је ово заиста велики јубилеј, не само за Град Ужице и Златиборски округ, већ и за целу Србију.

“Наша дужност и обавеза је да учинимо да сви грађани, не само они у Београду или Новом Саду, уживају у једнако добрим изложбама, представама, дивним поставкама у музејима и легатима као што је овај данас. Веома добар разговор имала сам и са градоначелницом и сви заједно закључили смо да је Ужице град који заслужује да се још више ради на инфраструктурним пројектима, да се изграде и неки нови културни центри посвећени младима и деци. Разговарали смо и о обнови Народне библиотеке и музејског здања али и о евентуалном учешћу града Ужица на конкурсу “Престонице културе Србије”, који је усмерен управо на културну децентрализацију Србије.”

Током састанка одржаног у кабинету градоначелнице покренуте су значајне теме, а у наредном периоду може се очекивати наставак разговора и подршка за многобројне пројекте везане за наше установе културе.