Потписани уговори за суфинансирање уградње соларних панела за домаћинства
05/11/2021

Потписани уговори за суфинансирање уградње соларних панела за домаћинства

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 градова и општина, међу којима је и Ужице.

Она је рекла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

„Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанкама и грађанима Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност“, рекла је она.

Михајловићева је напоменула да ће подизање енергетске ефикасности и постављање соларних панела допринети националним циљевима – смањењу потрошње енергије и очувању здравља животне средине.

„Само заједно можемо доћи до резултата и циља, а то је смањење потрошње за минимум 30 одсто, а то ће значити и ниже рачуне за домаћинства за такође 30 одсто. То за Србију на националном нивоу значи 3.300 тона угљен-диоксида мање на годишњем нивоу. То значи и да ћемо одржати енергетску стабилност у годинама које долазе“, истакла је она.

Михајловићева је назначила да је раније било потребно и више од годину дана чекања за уградњу соларних панела, да је било неопходно прикупити велики број дозвола и докумената, а да је процедура сада максимално поједностављена и да је потребан практично један корак.

До 50 одсто инвестиције за уградњу соларних панела обезбеђују држава и локалне самоуправе, а 50 одсто сами грађани као купци. Од тога 25 одсто финансирају локалне самоуправе, 25 одсто Министарство рударства и енергетике и 50 одсто грађани.

Укупно у овај програм држава и 37 градова и општина улажу око 195 милиона динара, од чега Министарство 97,6 милиона.