Потписани уговори о донацији пластеника у оквиру заједничког програма града Ужица и Фондације Ана и Владе Дивац
31/08/2021

Потписани уговори о донацији пластеника у оквиру заједничког програма града Ужица и Фондације Ана и Владе Дивац

У свечаној сали градске куће данас је у присуству Ане Кошел директорке Фондације Ана и Владе Дивац и градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић уприличено потписивање уговора са 20 пољопривредних призвођача, добитника донације у оквиру програма ” Дивац пољопривредни фондови у граду Ужицу”.

Данас потписани уговори са пољопривредним произвођачима резултат су заједничког пројекта Града Ужица и Фондације Ана и Владе Дивац, вредног 3,7 милиона динара за развој пластеничке производње. По речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић ово је још један у низу пројеката које град реализује са циљем подршке ужичким пољопривредницима.

“12. априча ове године смо расписали јавни позив за бесповратна средства за развој пластеничке производње. Данас смо веома задовољни јер ће 20 пољопривредних произвођача под веома повољним условима добити пластенике. Неки од њих ће покренути нову производњу, а неки ће проширити постојећу. Град је за ове намене издвојио 2,7 милиона динара, а милион динара Фондација Дивац, док је учешће пољопревредних произвођача 30%. О значају донације говори и података да је вредност једног пластеника 210 хиљада динара, а од тога учешће корисника 44 хиљаде динара. Надамо се да ћемо и у будуће наставити овако добру сарадњу са Фондацијом Дивац, а град Ужице ће и даље улагати кроз различите пројекте и програме за унапређење инфаструктуре у селу како би наши пољопривредници тј људи који живе на селу имали што квалитетније услове за живот.”

Задовољна сарадњом у протеклих шест година је и Ана Кошел директорка Фондације Ана и Владе Дивац.

“Сарађујемо са преко 80 локалних самоуправа, али град Ужице нам је најближи партнер и то нам је показатељ да радимо добро заједно. Ово је само један пројекат који радимо заједно, такође спроводимо пројекат и за младе пољопривреднике, подржавамо пољопривредну школу у Пожеги где смо подржали 22 ученика да добију нека иновативна решења за своје пољопривредно газдинство са циљем да се та деца врате у Златиборски округ и остану у својим домаћинствима. У процесу је и опрема коју донирамо за породилиште у Ужицу, такође радимо заједнички на циљевима одрживог развоја Агенде 2030 како би свима нама било боље. Град Ужице је једина локална самоуправа која у целости примењује циљеве одрживог развоја у све своје локалне планове.”

И корисници донације изражавају задовољство и захвалност, јер ће им како истичу оваква врста подршке много значити. Весна Гајић из Карана са новим пластеником који је значајно већих димензија од оног који поседује покренуће производњу паприке, а касније и јагода. Марија Симић из Луновог Села, која је управо завршила средњу школу, има намеру да покрене производњу саксијског цвећа.

Прошле године у оквиру овог програма додељено је 26 пластеника, а њихови вланици већ у овој пласирали су на тржиште воће, поврће и цвеће.