Потписан уговор за реализацију пројеката у Научном клубу РЦУ
15/09/2017

Потписан уговор за реализацију пројеката у Научном клубу РЦУ

У Регионалном центру за професионални развој у образовању Ужице (РЦУ) , одржана је конференција за медије поводом почетка реализације четири пројекта из области промоције и популаризације науке у 2017. години у Научном клубу РЦУ.

Уговор о реализацији пројеката из области промоције и популаризације науке потписан је 06.09.2017. године између Регионалног центра за професионални развој у образовању (РЦУ) и  Центра за промоцију науке. Вредност уговора је 307.000 динара, а пројекти који ће се реализовати до краја године у Научном клубу РЦУ су: Направимо беланце, Корак у физику, Сунчев сат на мојој руци и Њутнови закони су свуда око нас.

На конференцији су говорили Милена Вићевић, директорка РЦУ, Душица Ристовић, ауторка пројекта ” Направимо беланце” и Јелена Радовановић, ауторка пројекта ” Корак у физику”.

Пројекат “Направимо беланце!” замишљен је да кроз предавања, презентације и неколико радионица приближи основе појмове и процесе молекуларне биологије ученицима средњих школа, али и заинтересованим грађанима. Кроз предавања и прилагођене презентације, на занимљив начин биће објашњени основни појмови (нуклеинске киселине, ген, геном, генетички код, амино киселине, протеини), њихова улога у одржавању живота у ћелији, али и организма у целини.

Пројекат “Корак у физику”,  намењен је популаризацији природних наука, посебно физике, на млађем школском узрасту и јачању професионалних компетенција наставника разредне наставе за реализацију садржаја природних наука. Планирано је да радионицама буде обухваћено око 80 ученика из свих основних школа.

Пројекат ” Сунчев сат на мојој руци”, намењен је деци узраста од пет до седам година и садржи низ активности као што су: креативне и занимљиве игре, интерактивне радионице, израду постер презентација и изложбу.

Пројекат  “Њутнови закони су свуда око нас”, ученике упознаје са фундаменталним основама класичне физике (Њутновим законима) кроз низ занимљивих и демонстративних огледа. Циљна група овог пројекта су ученици старијих разреда основне школе (од петог до осмог разреда), јер имају потребно предзнање и разумевање за тему пројекта.