Потписан уговор за енергетску санацију три школе и једног вртића у Ужицу
21/12/2021

Потписан уговор за енергетску санацију три школе и једног вртића у Ужицу

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић присуствовала је потписивању уговора за енергетску санацију три основне школе и једног вртића у Ужицу. Уговор су потписали потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић и Драган Стоименовић, заменик директора фирме „Кредо“, која ће изводити радове, финансиране од стране  Швајцарске владе.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је приликом потписивања уговора да пројекат о санацији три основне школе и вртића у Ужицу представља пример како држава помаже и подстиче унапређење енергетске ефикасности.

„Конкретни резултати биће значајно смањење емисије штетних гасова и финансијска уштеда. Емисија угљен-диоксида биће нижа за 80%, а потрошња ће бити нижа за 70 процената. Поред тога, важно је и што ће и деца и наставници добити квалитетније услове“, рекла је она.

Михајловићева је најавила да ће већ почетком године бити расписани јавни позиви за замену столарије и за постављање соларних панела и позвала грађане и привреду да учествују у овим пројектима, рекавши да на томе треба заједно да раде држава, грађани и привреда.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић се захвалила Министарству рударства и енергетике на подршци, уз напомену да Град Ужице улаже посебне напоре за унапређење енергетске ефикасности. Како је истакла у овој години буџетом је опредељено 50 милиона динара, а наредне готово 20 милиона више.

“Веома нас је обрадовало потписивање уговора за пројекат којим ће бити ревитализовани објекти три школе и једног вртића. Вртић “Полетарац” добиће гасни генератор и нову столарију, нову столарију добиће и Основна школа “Нада Матић” у којој ће бити реконструисана и фискултурна сала и сређен део унутрашњег простора. Посебно нас радује што ће коначно у потпуности бити урађена енергетска санација две сеоске школе. Основна школа Миодраг Миловановић Луне у Карану добиће успостављен систем грејања, нову фасаду и столарију, док ће у Основној школи у Крвавцима поред фасаде и столарије, бити инсталиран нови котао за грејање”.

Градоначелница је додала да ће комплетну санацију  основне школе у Гостиници, која је првобитно била део овог пројекта, Град финансирати средствима из буџета тако да ће то бити пети у потпуности енергетски ревитализован објекат.

Вредност радова је 1,8 милиона евра и изводиће их фирма „Кредо“. Према речима Драгана Стоименовића, заменика директора радови почињу 17. јануара и биће изведени у року.

“Швајцарска подржава унапређење енергетске ефикасности и заједно ради са Министарством на спровођењу пројеката који су део зелене агенде. Славимо 30 година сарадње и наставићемо да будемо присутни у овој области“, рекао је Жан-Лук Еш из Амбасаде Швајцарске.

Он је нагласио да ће након изведених радова деца и наставници имати много боље услове за рад и да је годишња уштеда енергије процењена на око 1300 мегавата.

Према најавама из Министарства рударства и енергетике за наредну годину обезбеђено је више од 200 милиона евра за субвенционисање замене столарије и постављање соларних панела. То је како истичу и национални приоритет и циљ да јединицама локалне самоуправе и домаћинствима омогуће да унапреде енергетску ефикасност, односно смање потрошњу електричне и топлотне енергије.