Потписан уговор о оснивању локалног фонда за пољопривреду
02/02/2022

Потписан уговор о оснивању локалног фонда за пољопривреду

Фондација Ана и Владе Дивац и УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду на престижном сајму воћарства, повртарства и виноградарства “Агро Белграде”, представили су резултате рада локалних иновативних фондова за подстицај пољопривреде укупне вредности од 12.000.000 динара. Истовремено су потписани и уговори о покретању нових фондова, од којих ће један бити у Ужицу.

„Овај пројекат је заправо нови модел који ће сигурно поспешити пољопривредну производњу у Ужицу и помоћи пре свега младим пољопривредницима и женама као носиоцима пољопривредних газдинстава да остану на селу, развијају своју производњу и буду конкурентни на тржишту. Ми имамо дугогодишњу и веома успешну сарадњу са Фондацијом Дивац и у претходних шест година преко 27 милиона динара заједничких средстава уложили смо у субвенције које је добило више од 150 младих пољопривредних произвођача. Сигурни смо да ће и овај нови пројекат допринети даљем развоју пољопривредне производње у ужичким селима“, рекао је Слободан Кузмановић члан Градског већа за привреду и пољопривреду града Ужица и нагласио је да се буџет за пољопривреду из године у годину увећава и да ће у текућој години износити 41 милион динара.

Циљ стварања локалних фондова је подстицање пољопривредне производње и подршка пољопривредницима и прерађивачима хране да унапреде своје пословање, развију нове производе и тако обезбеде боље услове живота за своје породице и живот на селу.

„Основани локални фондови су и више него функционални, а пољопривредници додељена средства користе за свој развој и све више локалних самоуправа заинтересовано је за оснивање локалних фондова. Због великог интересовања, општине улажу додатна средства у фондове, те ће вредност истих порасти у наредним годинама. Фондација Дивац се труди да у периоду пред нама укључи што више нових партнера”, истакао је Урош Делић из Фондације Ана и Владе Дивац.