Потписан уговор о изради Идејног пројекта за тунел испод Кадињаче
07/11/2017

Потписан уговор о изради Идејног пројекта за тунел испод Кадињаче

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић, председник општине Бајина Башта, Радомир Филиповић и директор Института за путеве из Београда Братислав Милић, потписали су данас уговор о изради Идејног пројекта и Плана детаљне регулације за тунел испод Кадињаче.

Укупна вредност израде Идејног пројекта и Плана детаљене регулације је око 26 милиона динара где највећи део финансира Министарство привреде око 18,5 милиона динара, док је учешће општине Бајина Башта око 6 и градa Ужицa око 1,3 милиона динара.

“Ово је за град Ужице значајан датум јер смо на почетку реализације регионалног пројекта који планирамо да реализујемо заједно са општином Бајинa Баштa. Општина Бајина Башта, град Ужице и Министарство привреде су финансијери овог пројекта чија је пројектована вредност била близу 60 милиона динара и толико смо били спремни да платимо. На нашу срећу, Институт за путеве је понудио много нижу цифру која износи око 26 милиона динара, тако да град Ужице уместо са 3 учествује свега са око 1,3 милиона динара. Рок за израду пројектне документације је 300 дана, али се надамо да ће Институт за путеве успети за доста краће време да заврши овај посао”, истакао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић и додао да ће Град Ужице заједно са Општином Бајина Башта и Путевима Србије покушати да по изради пројектне документације, у што краћем периоду обезбеде средства за његову реализацију.

“Овај пројекат је веома значајан за град Ужице не само из разлога што се Ужице отвара у том правцу, према братској општини Бајина Башта и источној Босни и Републици Српској, већ је битно и због тога јер се надамо да ћемо изградњом овог тунела поново почети да причамо о изградњи обилазнице око Града Ужица. Пројекат обилазнице у који је Влада Републике Србије уложила до сада око 3 милиона евра, а који је стао са реализацијом пре 10-так година, је веома захтеван пројекат, вредан око 20 милиона евра али верујемо да ћемо заједно са овим тунелом и изградњом Коридора 11 до Пожеге и његовим наставком према Вишеграду практично решити све кључне саобраћајне проблеме града Ужица” рекао је Петковић.

“Ово је велики дан за општину Бајина Башта, наставак започетког посла из 2014. године када смо од делегације ЕУ у Србији добили средства за финансирање Идејног решења и Генералног пројекта. Овде је у буквалном смислу у питању опстанак Бајине Баште и ми ћемо изградњом тунела испод Кадињаче и обилазнице око Ужица имати брзу везу са аутопутем односно Коридором 11 и у овом тренутку нам је веома битно да Бајина Башта постане предграђе Ужица, да Ужичани могу да изађу на Дрину и да се Подриње отвори за Србију” истакао је председник општине Бајина Башта, Радомир Филиповић.