Потписан уговор о донацији вредан 2 милиона евра за пројекте енергетске ефикасности у граду Ужицу
31/03/2017

Потписан уговор о донацији вредан 2 милиона евра за пројекте енергетске ефикасности у граду Ужицу

Министар рударства и енергетике Александар Антић, швајцарски амбасадор Филип Ге и градоначелник Ужица Тихомир Петковић потписали су данас у Београду уговор о донацији за подршку пројектима енергетске ефикасности у граду Ужицу, вредан 2 милиона евра.

У Ужицу су програмом обухваћени: објекти основних школа „Алекса Дејовић“ у Крвавцима, „Миодраг Миловановић Луне“ у Карану и Нада Матић, издвојено одељење у Гостиници, као и објекат одељења психијатрије у Општој Болници Ужице.

За још два објекта ће бити одлучено након избора имплементационог консултанта, а у обзир долазе: објекат Основне школе „Нада Матић“, објекат дечијег вртића „Полетарац“, објекат Основне школе „Алекса Дејовић“ у Злакуси и објекат интерног одељења Опште Болнице Ужице.

Програм енергетске ефикасности Град Ужице спроводи у сарадњи са Швајцарском канцеларијом за сарадњу СЦО и он је финансиран од стране Швајцарског секретаријата за економске послове СЕКО.

Програм се спроводи од јуна 2013. године. На самом почетку, у програм је било укључено 45 градова и општина из Србије. Након првог круга селекције у програму је остало 15 општина које су биле посећене од стране консултаната „Energy saving group“ који су извршили селекцију и након тога у програму је остало 6 градова и општина међу којима је био и град Ужице.

Наредне активности програма спроведене су у новембру и децембру 2014. Том приликом конзорцијум консултаната из Србије и Швајцарске посетио је свих 6 градова и општина и том приликом предате су пројектне идеје из свих локалних самоуправа, након чега је у фебрурау месецу одлучено да се са реализацијом програма наставља у 4 локалне самоуправе и то Врбас, Параћин, Крушевац и Ужице.