Потписан споразум о релизацији заједничког пројекта између Курска и града Ужица
23/01/2018

Потписан споразум о релизацији заједничког пројекта између Курска и града Ужица

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и заменица градоначелника града Курска Марина Николајевна Сојникова потписали су споразум о реализацији заједничког пројекта ова два братска града “Курск – Ужице – очување сећања о сународницима у српској земљи”.

Пројекат ће се реализовати у Ужицу, у периоду од 15. до 30. маја 2018. године истраживањем места сахрањивања палих руских војника, учесника Првог и Другог светског рата и емиграната из Совјетске Русије с почетка 20. века и стварањем евиденције и фото, аудио и видео архиве, обрадом и уношењем података у електронски регистар гробница “Руске некрополе у Београду и другим градовима Србије”.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да се “овим споразумом Град обавезује да обезбеди сарадњу Народног музеја, Историјског архива, Народне библиотеке, градских управа града Ужица и других служби које могу пружити помоћ у истраживању  архивских списа града Ужица, библиотека, гробаља на територији Града”.

“Пројекат је јединствен у Русији, али оно што је јако важно је то да је носилац пројекта у име целе Русије, Курски универзитет, који ће спроводити пројекат у десет градова Србије, међу којима је и Ужице. Овај пројекат, који финансирају курски одборници из сопствених средстава, представља камен темељац за нашу будућу сарадњу”, рекла је заменица градоначелника града Курска Марина Николајевна Сојникова и додала “што се тиче економске сарадње наших двеју држава, у 2017. години међусобна сарадња кроз увоз и извоз износила је око 15 милијарди долара, а сама Курска област има размену са Србијом око 55 милиона долара”.