Потписан протокол о сарадњи између најбољих туристичких села света Мокре Горе и Солчаве
28/10/2022

Потписан протокол о сарадњи између најбољих туристичких села света Мокре Горе и Солчаве

У присуству градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, жупање Солчаве Катарине Прелесник и директорке Туристичке организације Србије Марије Лабовић и представника Министарства туризма потписан је Протокол о сарадњи између два “Најбоља туристичка села света” за 2021. годину Солчаве из Републике Словеније и Мокре Горе из Србије. Протокол су потписале директорка Туристичке организације Ужице Данијела Ђорђевић Арсић и Дарија Кнез, из Центра Ринка, јавног завода за туризам и одрживи развој Солчеве.

Крајем прошле године, Генерална скупштина Светске туристичке организације Уједињених нација са седиштем у Мадриду, у конкуренцији више од 170 пријављених села из 75 земаља доделила је титулу најбољег  туристичког  села на свету Мокрој Гори из Србије и Солчави из Словеније. Након што су се утисци слегли, родила се идеја о сарадњи Мокре Горе и Солчаве и та сарадња и званично је отпочела потписивањем Протокола о сарадњи. У име града Ужица честитке је упутила градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

“Искрено верујем да ће Протокол који ће данас бити потписан бити у функцији подизања сарадње Мокре Горе и Солчаве на највиши ниво кроз размену знања, примера добре праксе, искустава, информација у области туризма, културе, традиције, екологије, пољопривреде. Уверена сам да ће доћи и до  реализације заједничких пројекта уз подршку  ЕУ фондова, повезивања јавног, приватног и цивилног сектора, а све у циљу промоције и унапређења развоја туризма, у Мокрој Гори и Солчави. Свака сарадња је и пут за упознавање и зближавање наших народа, изградњу мостова пријатељства и разумевања. У овом конкретном случају обогаћена и заједничким циљем да се оправда назив најлепшег села на свету и обезбеди још боља промоција  наших туристичких дестинација”.

У име општине Солчава, која се налази у југозападном делу покрајине Штајерска, у долини реке Савиње, чији је највиши део Логарска долина, позната и посећена од бројних туриста из целог света присутнима се обратила жупања Солчаве Катарина Прелесник.

“Драго нам је што смо данас овде да се упознамо и званично покренемо сарадњу на обострано задовољство. Данас покрећемо сарадњу у области туризма, а ускоро надам се и у многим другим областима. Најбољи доказ да смо на правом путу показују и признања која смо добили и која ћемо се надам се оправдати и у наредном периоду кроз заједничке пројекте које ћемо реализовати”.

Према речима Дуње Ђенић, помоћнице министра туризма и омладине потписивање овог протокола допринеће унапређењу регионалног туризма и сарадње две државе али и саме Мокре Горе, јер јако је важно показати свету колико лепих делова у нашој земљи имамо и да имамо име да се поносимо.

Владимир Кокановић председник Савеза Срба Словеније пренео је поздраве и честитке Срба из Словеније и истакао да овај савез ради на промоцији пријатељства, које по његовим речима траје од 15. века.

“Ми у Савезу Срба Словеније радимо на промоцији и очувању српске традиције културе, очувању ћириличног писма, а итезивно и на промоцији српског туризма коијм се можемо поносити”.

О значају успостављања сарадње на вишем нивоу између села која се на светској мапи препознају по особеној понуди говоила је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије. Потписницима је пожелела успешну сарадњу која је од кључног значаја за даљи развој оба села.

Директорка ТО Ужице Данијела Ђорђевић Арсић пожелела је гостима да из Мокре Горе понесу најлепше успомене подсетивши да смо заправо богати онолико колико пријатеља, путовања и успомена са њих имамо.