Потписан меморандум са Кинезима за аутопут Пожега-Бољари
30/03/2018

Потписан меморандум са Кинезима за аутопут Пожега-Бољари

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је са кинеском компанијом “Чајна комјуникејшен констракшен компани” (ЦЦЦЦ) Меморандум о разумевању о сарадњи на пројекту ауто-пута Пожега-Бољаре.

Михајловићева је рекла да је суштина Меморандума израда пројектне документације, чија вредност износи најмање 50 милиона евра, и да је договорено да ће на пројекту радити кинеска компанија заједно са српским пројектантима.

“То је грађевински најтежа деоница на Коридору 11, дуга 107 километара, која је значајна не само због путничког, већ и због теретног саобраћаја. Вредност изградње овог ауто-пута процењена је на више од 1,5 милијарди евра, а кинеска страна ће понудити различите начине финансирања изградње”, рекла је Михајловићева новинарима након потписивања.

Она је подсетила да је у мају 2017. у Пекингу, у присуству преседника Србије и председника Кине, потписан Меморандум о сарадњи на изградњи две деонице Коридора 11, којим је обухваћена и деоница од Прељине до Пожеге, за коју је у новембру 2017. потписан комерцијални уговор.

“Обавештени смо да је одобрен и зајам за изградњу овог ауто-пута, у износу од 523 милиона долара, и очекујемо да ускоро буде потписан уговор, који ће бити  ратификован и у Народној скупштини. Почетком наредне грађевинске сезоне, у марту 2019. очекујемо да почну радови на ауто-путу Прељина-Пожега, чија изградња ће трајати две године”, рекла је Михајловићева.

Амбасадор Манчанг, који је присуствовао потписивању, рекао је да Србија има највише пројеката са Кином у оквиру механизма сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе, а да је више од половине пројеката које Кина и Србија реализују у ресору потпредседнице Михајловић. “ЦЦЦЦ је велика, светски позната компанија, и верујем да ће на време и квалитетно све реализовати”, рекао је Манчанг.

Извршни председник “ЦЦЦЦ интернешенела” Ду Феи, који је у име кинеске стране потписао Меморандум, рекао је да је изградња Коридора 11 пројекат од великог значаја за Србију и да му је драго да његова компанија има прилику да ради на том послу.