Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години
08/02/2023

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

Укупан број туриста на територији града Ужица са оствареним ноћењима до 1. децембра 2022. године износио је 75 781, при чему је 52 896 ноћења остварено од стране домаћих гостију, а 23 085 је број остварених ноћења страних туриста. Када је реч о нашим најпознатијим туристичким локалитетима којима газдује ТО Ужице највише посетилаца 6 500 било је у Потпећкој пећини, 5 500 њих обишло је ужичку тврђаву Стари град, док је  у току тромесечног рада у Неолитском насељу “СтаПарк” боравило је 2 143 посетиоца.

У 2022. години у којој је коначиште “Град” обележило пет година успешног рада и пословања реализовано је 1027 ноћења домаћих и 275 ноћења страних туриста. Завршен је пројекат реконструкције и проширења смештајних капацитета, који је реализован у сарадњи са Министарством туризма и омладине које је определило 7 милиона динара. 2,5 милиона динара је учешће града, а 1,3 милиона динара издвојила је Туристичка организација Ужице.

Такође у 2022. години ТО Ужице у два наврата је кроз програм за реализацију јавних радова у сарадњи са НСЗ ангажовала укупно шест лица, која су пружала лоигистичку подршку на подизању нивоа услуге и информисаности суграђана и посетилаца о туристичким производима града Ужица, кроз промоцију, истраживање тржишта и ажурирање базе података. Радило се веома активно и на промоцији свих садржаја и потенцијала кроз учешће на многобројним домаћим и међународним сајмовима и манифестацијама.

Како је предвиђено планом рада промоција ће бити интетзивна и током ове године, кроз учешће на сајмовима али и штампање промотивних материјала. Активности ће бити усклађене и са Планом развоја града Ужица за период 2023-2030. чије усвајање се ускоро очекује. ТО Ужице ће заједно са градом бити укључена у све пројектне активности, које ће се изводити у циљу потпуне обнове Старог града, али и све активности везане за пројекат “Престоница културе Србије 2024”.

Наредних дана почеће и реализација новог пројекта кроз Програм прекограничне сарадње са БиХ. “Јачање пешачког коридора у прекограничном подручју Србије и БиХ”, пројекат је вредан је око 404 хиљаде евра, реализација ће трајати 24 месеца са циљем да се унапреди квалитет туристичке понуде на отвореном у складу са европским стандардима. Биће обележено 580 километара пешачких стаза и постављено 10 одморишта уз обуке за обележавање и набавку неопходне опреме. Пројекат предвиђа и промоцију пешачких и планинарских стаза у прекограничној области уз интезивну медијску промоцију.

Туристичка организација Ужице се припрема и за нову сезону у “СтаПарку”, који ће за посетиоце бити отворен у периоду од 1. маја до 31. октобра, а трасу дужине око 7км сви посетиоци прелазиће  електричним возићем.

Као и претходне године у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Златибор биће организоване разноврсне радионице за децу.