Потенцијали и изазови жена предузетница представљени изложбом у ГКЦ-у
13/12/2022

Потенцијали и изазови жена предузетница представљени изложбом у ГКЦ-у

У Градском културном центру Ужице, а у оквиру пројекта “Локални механизми за развој женског предузетништва” отворена је изложба ауторке Весне Живановић, након чега је одржана и Јавна дебата на тему “Потенцијали и изазови жена предузетница у развоју локалне економије”.

“Потенцијали су када је реч о женама готово неисцрпни, а изазови многобројни”, истакла је помоћница градоначелнице Ужица и председница Сваета за родну равноправност Мирјана Радивојчевић.

Према њеним речима, ова изложба приказује пут развоја који су неке жене успешно савладале и свој бизнис са нивоа предузетништва подигле на ниво микро и малих предузећа.

“Оне су доказ да је могуће, а изложба ауторкеВесне Живановић је један од начина да промовишемо женско предузетништво и подстакнемо суграђанке да се боре за реализацију својих пословних идеја. Бројни су разлози што до сада немамо већи број предузетница али се искрено надамо да ћемо институционално и ванинституционално охрабрити жене, које су иначе мање склоне ризику да креирају своје бизнисе на основу релевантних информација о могућностима финанисирања и да се окушају у предузетничким сферама пословања”.

Током Јавне дебате на тему “Потенцијали и изазови жена предузетница у развоју локалне економије”, могло се чути да су основни проблеми то што жене, а посебно жене предузетнице немају у нашем друштву равноправан положај и нису довољно укључене у локалне развојне процесе. Кључни проблем је како су истакле учеснице економска неједнакост мушкараца и жена и недовољна искоришћеност женских ресурса.

Из наведених разлога Град Ужице је реализовао програм “Кључни кораци ка родној равноправности фаза 2”, као део пројекта “Локални механизми за женско предузетништво”, чији је основни циљ подизање нивоа знања предузетница и оних које се спремају да то буду.

Одржане су четири једнодневне радионице, две на тему фондова за покретање сопственог бизниса и две на тему покретања бизниса у руралним срединама. У реализацију је било укључено око 60 жена од којих неке већ имају свој бизнис и желе да га унапреде, а неке се тек спремају да остваре своје пословне идеје. Одржани су и састанци представника локалног Савета за привреду, доносилаца одлука и предузетница а цео пројекат пратила је медијска промоција.