Посебно признање "Систему 48" за ефикасност и делотворност
22/02/2019

Посебно признање “Систему 48” за ефикасност и делотворност

Град Ужице је добитник посебног признања за допринос модернијој и функционалнијој комуникацији са грађанима, која је успостављена и унапређена кроз Информациони систем „Систем 48”. Обједињујући услуге градских управа, јавних предузећа, јавних служби и других правних субјеката чији је оснивач град Ужице, локална самоуправа показала је како се проблеми на које укажу грађани, а који су у надлежности града, могу решавати на системски начин и у кратком року.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је на додели награда градовима и општинама за најбољу праксу у примени принципа добре управе, да је добро управљање кључно за стицање поверења грађана.

“Ове награде показују да је принципе добре управе и законе у које су уткани могуће применити”, рекао је Ружић.

Он је подсетио да је донет Закон о е-управи, који је један од основних стубова развоја потпуне и функционалне е-управе и додао је њиме предвиђена примена модерних технологија у свим административним поступцима које грађани и привреда имају са државом.

Прошле године, како је додао, усвојен је Закон о локалној самоуправи, који је градовима и општинама прописана обавеза да консултују грађане око инвестиционог дела буџета, односно да их питају где и шта градити.

“Ми, управа, државна и локална, постојимо због грађана и зато када радимо увек на уму морамо имати њихову потребу и њихов интерес. Само тако ћемо испунити сопствену сврху и оправдати поверење указано на изборима“, рекао је Ружић.

Награда додељују МДУЛС и СКГО у оквиру пројекта Унапређење доброг управљања на локалном нивоу. Награде се додељују у 4 категорије: Ефикасност и делотворност, Транспарентност и јавност у раду, Одговорност и владавина права, Равноправност и одсуство дискриминације. Победници добијају награду од 3.000 УСД (Нови Пазар, Рума, Власотинце, ГО Врачар),а  додељују се и посебна признања (Инђија,Ужице, Пирот, Велико Градиште, Нова Варош, Панчево, Бечеј, Рашка).