"Посади свој хлад", акција поделе бесплатних садница јасена у петак 10. децембра
09/12/2021

“Посади свој хлад”, акција поделе бесплатних садница јасена у петак 10. децембра

Град Ужице се и ове године придружује акцији “Посади свој хлад”, која се успешно реализује већ шест година у Србији, а спроводе је две невладине организације “Зелени развојни центар” и “Let’s do it, Serbia”.

Сви грађани који су заинтересовани, бесплатну садницу јасена моћи ће да преузму у петак 10. децембра у периоду од 11 до 13 часова на Тргу Светог Саве ( плато испред Градског културног центра ).

Овом приликом биће подељено 100 садница белог јасена, а без претходног пријављивања свако ко дође моћи ће да узме једну садницу, поручују из Канцеларије за младе Града Ужица чији волонтери су укључени у овај пројекат.

Јасен је аутохтоно, европско дрво које је било изложено прекомерној сечи крајем прошлог века, нарочито у Европи. Он је хипоалерген, није агресиван, лак за одржавање, има прелепу крошњу, велику лисну масу, даје диван хлад и добро подноси различита земљишта. Лако успева и у урбаном и у шумском окружењу.

Акцијом “Посади свој хлад”, грађани Ужица активно учествују у пошумљавању нашег града и то је још један корак напред ка чистијем ваздуху и здравијој животној средини.